Кирил Петков направи изявление след гласуването

Депутатите приеха с аплодисменти окончателно бюджета на държавата за 2022 година. План-сметката ще влезе в сила от 1 април. А ръкоплясканията бяха предшествани от спорове и дебати  през последните четири дни. В пленарната зала неочаквано дойде и премиерът Кирил Петков и благодари на народните представители за добре свършената работа.

„Искам да ви благодаря за това, че работихте толкова усилено, интензивно и координирано последните дни", каза министър-председателят.

Ще бъдат отпуснати средства за справяне с последиците от кризата с Украйна. Те ще се вземат от икономии в бюджетите на държавни институции. От „Възраждане” попитаха дали парите за помощ могат да се намерят веднага.

„Имаме ли гаранция за задействане на компенсаторен механизъм?”, попита Костадин Костадинов.

„През този текст правителството реагира много бързо. Няма ограничение на средствата”, каза Христо Иванов от „Демократична България”.

От опозицията поискаха отчетност на финансовата помощ.

„За наше нещастие тази война ще има и икономически последици. Хубаво е да се даде помощ, но така написан текстът е празен чек, който НС дава на МС”, заяви  Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС.

От ГЕРБ-СДС  си тръгнаха преди гласуването.

Бюджетът на държавата - на финалната права (ВИДЕО)

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БГНЕС