Коментират Иво Инджев и Петко Георгиев

В ефира на „Здравей, България” журналистите Иво Инджев и Петко Георгиев коментираха възможните сценарии за развитието на военната операция в Украйна.

„Съпротивата изненада Путин. Те вече сменят тактиката, преминават към обсада. Чудя се коя от квалификациите на световните лидери е най-валидна за него. Байдън го нарече „убиец", Рюте го нарече „ненормален". Струва ми се, че, като квалификация най-правилна е тази на Меркел, която каза, че Путин се е „откъснал от действителността”, заяви Иво Инджев.

По думите му целият украински народ се е обединил срещу действията на руския президент.

„Това, което се случва в Украйна, не се връзва с неговите очаквания. Той призова украинските военни да се предадат. Чудовищна неадекватност! Той вероятно си мислеше, че ще го посрещнат с цветя и рози”, допълни Инджев.

„Използването на ядрена заплаха е знак за безсилие, признание, че операцията не се получава така, както Путин се надяваше. Това е поредно напомняне, че Русия е ядрена държава и не би се поколебала да използва ядрено оръжие”, каза Георгиев.

Според журналиста не става въпрос само за териториалната цялост или правителството на Украйна.

„Това е стратегически конфликт между Русия и Запада. Ние сме пряко застрашени заради ядреното оръжие. Освен това, Путин вече изяде увеличението на пенсиите у нас. През тази инфлация всичко онова, което беше натрупано и обещано, замина”, каза още Петко Георгиев.

По думите му украинската държава е израснала в очите на другите страни в рамките на дни. Зеленски от комедиен актьор се превърна в герой, твърди Георгиев.

„Това разбира се не значи, че Украйна може да се справи сама срещу Русия. Не познавам държава, която може да се справи сама във военно отношение с руската федерация”, каза още журналистът.

Според него съществуващата система за световна сигурност не работи.

„С това Путин оправдава своята агресия срещу Украйна. Той смята, че Русия трябва да има по-голяма роля в една нова система за световна сигурност. Според мен приоритетът е свършено различен. Трябва да се състави система за сигурност, която да изключва възможността един човек с ядрено оръжие да прави, каквото иска с останалата част от света. Иначе всички останали се превръщаме в заложници на хора, които управляват държави с ядрена мощност”, коментира Георгиев.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.