Страната кандидатства за присъединяване по специална процедура

Украинският президент Володимир Зеленски подписа заявката на Украйна за членство в Европейския съюз, съобщи УНИАН. 

„Украинците отдавна са доказали, че са неразделна част от европейската общност. Сега е моментът да го напишем на хартия. Украйна кандидатства за присъединяване към ЕС по специална процедура. Благодарни сме на нашите партньори за подкрепата и бързите решения”, се казва в съобщението.

По-късно пресслужбата на „Слуги на народа” публикува снимка на президента Володимир Зеленски, който подписва документа. На подписването са присъствали председателят на Върховната рада (парламентът) Руслан Стефанчук и министър-председателят Денис Шмигал.

Реакциите от Европейския съюз

Европейските лидери, които се събират на 10 март, предстои да обсъдят заявката за членството на Украйна в ЕС. Някои от тях вече изразиха своята подкрепа - Словения, Полша и Чехия. Има и такива обаче, които са против, смятайки, че не това е най-важното в настоящата ситуация.

„Молим Европейския съюз да приеме Украйна веднага, по новата специална процедура. Благодарни сме на нашите партньори, които ни подкрепят. Но целта ни е да сме част от останалите европейци и да им бъдем равни. Сигурен съм, че това е справедливо. Сигурен съм, че го заслужаваме. Сигурен съм още, че е възможно”, посочи Зеленски.

„Днес приемането на Украйна не е на дневен ред. Повярвайте, трябва конкретна и практическа помощ. Членството е нещо, което ще се случи по-късно. Сега търсим отговори за следващите часове, не за следващите години. За часове говорим”, уточни върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.