„НАТО” не е мръсна дума, категоричен беше той

Войната в Украйна започна в момент, в който вратата за диалог беше широко отворена. Това заяви новият военен министър Драгомир Заков, след като депутатите одобриха кандидатурата му за наследник на Стефан Янев в Министерството на отбраната.

„Оценката за това, което се случва в Украйна е дадена много ясно от международната общност. Едва ли е необходимо аз да я повтарям. Това, което НАТО направи в последните месеци, беше безпрецедентно усилие да остави Русия на масата за преговори. Войната започна в момент, в който вратата за диалог беше абсолютно широко отворена”, уточни Заков. За случващото се в Украйна той заяви: „Това е агресия, в момента се води война - това е истината”.

Във връзка с твърденията, че оставката на Стефан Янев е за да се постави удобен човек на поста, новият министър заяви: „На никой български министър не може да му бъде налагано решение. Решенията обикновено се взимат от Министерския съвет, а когато се наложи - и от Народното събрание”, добави той.

 

 

На въпрос дали трябва да има съюзнически сили на територията на България, той каза: „Ситуацията е динамична. България е член на НАТО. А „НАТО” не е мръсна дума. Нека бъдем абсолютно коректни - България е член на НАТО. Ако се наложи сили на НАТО да дойдат, това ще стане по определена процедура, а не някой да се обади на България и да каже, че тези сили идват. Това е процес на вземане на решение, в който България участва. Страната ни е част от решенията в НАТО”, обясни Заков.

Новият министър даде заявка, че ще продължи да прави това, което и досега, но вече във военното ведомство. „Всеки български посланик трябва да е готов да продължи да служи на България, на какъвто и да било пост”, уточни Заков.

Относно сигурността в Черно море той обясни, че то е подсигурено, а НАТО е активирало плановете за отговор.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.