Промените предвиждат те да получават право на убежище по ускорен ред

От ГЕРБ предлагат пакет от законови промени, с които да се облекчат процедурите за бежанци от български произход.

„Първият пакет от законови изменения предвижда изменения и допълнения на Закона за убежище и бежанците. Предвиждаме да бъде създадена нова глава за чужди граждани с български произход и българско самосъзнание, които биха поискали убежище в България. Идеята ни е тези наши граждани българи, които са украински граждани да могат да се обръщат към консулите или при пристигане тук да могат да се обръщат директно към кметовете и областните управители – т.е. една облекчена процедура и транспортирането им да се осигурява от държавния бюджет”, заяви депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков.

„При пристигане те трябва да получават веднага настаняване в общински или държавни жилища, или в частни хотели като държавата според нас трябва да поеме разходите до размера на един общински наем за съответната община”, добави той.

По думите му промените предвиждат тези граждани, пристигайки у нас, да получават право на убежище по ускорен ред. „Това ще зависи от администрацията на президента. Призоваваме това да се случва бързо”, посочи Чолаков.

МВнР: Българите в Одеса да останат по домовете си или да потърсят бомбоубежище

„Държавната агенция за бежанците трябва да съдейства на такива граждани с български произход и самосъзнание много бързо да получават регистрационна карта и да установяват контакт със съответната инспекция на труда. Предвиждаме такива хора чрез изменения и допълнения на Закона за българите, живеещи извън територията на България, да получават право на труд автоматично, с уведомление. Т.е. да не кандидатстват за такова, а да го получават по закон”, каза още той.

От ГЕРБ предлагат първата социална помощ да е по линия на социалното подпомагане на Агенцията по заетостта и отпускането на помощи за безработни като на български безработни.

„Малолетните деца, които са от семейства на искащи убежище, трябва да получават място в детски ясли, детски градини и училища”, посочи Радомир Чолаков.

От партията предлагат още и посещение на езикови курсове за сметка на държавния бюджет.

„Смятаме, че тези права и помощта, която държавата дава, трябва да важат за срок от 18 месеца, като междувременно призоваваме Агенцията за българите в чужбина много бързо да придвижва документите на такива граждани за получаване на гражданство”, уточни депутатът.

Продължава обстрелът в Украйна, Херсон е в ръцете на руската армия (ОБЗОР)

Маноил Манев обърна внимание, че много българи, получили гражданство в България от Украйна съобщават, че в техните семейства има хора, които са в процедура отдавна. „Това са съпруги, съпрузи, деца. Едните имат паспорти, бащата и майката имат, децата нямат. Обръщам се към президентството, към вицепрезидента, да направят така че да извадят всички молби от украински българи, българи, живеещи в Украйна и по най-бързия експресен начин да им издадат паспорти", каза още той. Манев заяви, че ГЕРБ ще направи и предложения за по-късен етап, когато войната свърши. Според него, след като това се случи, нещата за тези хора, дошли да живеят тук, няма да са по-леки.

„Не е вярно това, че ако поискат статут в България, ще бъдат настанени в лагери. Това не е вярно. Този страх трябва да бъде разсеян с помощта на всички ни. Има възможности да получават настаняване на външни адреси и да се ползват от всички права, които им дава защитеният статут, не е необходимо да ходят в никакви лагери. Тази новина пречи на хората да поискат статут и да поискат закрила, а това просто не е вярно", посочи още Маноил Манев.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.