Европейската солидарност е много важна, добави премиерът

Европа охлади надеждите на Украйна за ускорена процедура за присъединяването й към ЕС, но заяви, че тя вече е част от европейското семейство.  Нова порция санкции срещу Русия предстои да бъде одобрена

Европейските лидери са готови да приемат нов пакет масивни санкции срещу Русия, ако войната в Украйна продължи.

„Имаме средствата, с които да понесем цената на санкциите, на контра санкциите и да защитим икономиките си. Мерките са изключителни и това ще бъде временно”, обясни френският президент Еманюел Макрон.

Макрон заяви, че до месец май ще бъде представена европейска стратегия по отношение на отбраната. А на въпрос относно енергийната независимост на Европа от Русия, Урсула фон дер Лайен заяви, че Евросъюзът трябва да спре да използва руски горива през следващите пет години

 „Решения като тези, които Германия предстои да вземе, са за създаване на нови терминали за втечнен природен газ. Ще свържем нашите газови и електрически мрежи с цяла Европа. Ще разширим капацитета, за да можем да си помагаме. И ще разработваме други ресурси за внос”, каза канцлерът на Германия Олаф Шолц.

От Версай, премиерът Кирил Петков се похвали с предложение, направено от България, за създаване на общ, споделен фонд за подпомагане на бежанците от Украйна.

„Това, което обсъждахме днес и аз съм много доволен, даже България беше водещата страна, която го предложи е за общ, споделен фонд за справяне с бежанците от Украйна. Така че европейското семейство заедно да плати разходите за тези бежанци, а не всяка страна да се оправя поединично”, заяви министър-председателят Кирил Петков.

Европейската комисия има за цел да удвои военната помощ за Украйна и предложи да задели още 500 милиона евро за тази цел.

„Ние също обсъдихме искането на Украйна за присъединяване към Евросъюза. Изключително ясно е, че Украйна принадлежи към европейското семейство. Искаме да подкрепим всички усилия за укрепване на връзката ни с Украйна”, допълни председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitter и Telegram - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.