„Митът за западната социална държава се разпада”, добавя той

Западът иска да унищожи Русия и да раздели руското общество. Това каза Владимир Путин, който държа дълга реч на днешното заседание на правителството. Според Путин, западните агенти щели веднага да бъдат разпознати. Той определи войната в Украйна като отбранителна.

Руският президент заяви, че начинът, по който Западът замрази държавните резерви на русия е кражба. Путин каза още, че по принцип е готов да преговаря за вариант за неутрална Украйна, но засега войната продължава. Нейните цели, без уговорки, щели да бъдат постигнати.

„Принципно важните за Русия и нашето бъдеще въпроси, като неутралния статут на Украйна, демилитаризацията и денацификацията на Украйна, сме готови сега, както бяхме готови и преди да обсъждаме в преговори. Нашата страна направи всичко, за да се проведат такива преговори. За да се използва всяка възможност да бъдат запазени човешки животи. Но отново се убеждаваме, че киевския режим, чийто западни господари дадоха заповед за агресивно антируско поведение, не се интересува от съдбата на собствения си народ”, добави още президентът.

Президентът на Русия Владимир Путин изрази мнение, че последните безпрецедентни санкции, наложени на Русия от САЩ и техните съюзници заради войната на Кремъл в Украйна, бележат края на една епоха. Според Путин оттук нататък Западът ще загуби „глобалното си господство” както в политически, така и в икономически план, пише RT. 

В речта си в сряда руският държавен глава заяви, че „митът за западната социална държава, за така наречения златен милиард, се разпада”. Нещо повече - „цялата планета е тази, която трябва да плати цената за амбициите на Запада и опитите му да запази изчезващото си господство на всяка цена”, обяснява руският президент.

Путин прогнозира недостиг на храна в целия свят, тъй като западните санкции срещу Русия са се отразили неблагоприятно на цялата световна икономика. Във връзка с решението на няколко западни държави да замразят активите на руската централна банка Путин заяви, че това само ще подкопае непоправимо доверието в тези държави и ще накара други страни да се замислят, преди да предоставят резервите си на тях. Според руския президент почти половината от активите на Москва са били „просто откраднати” от Запада.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook