От организацията ще укрепят химическата и ядрената защита по източния фланг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че във връзка със ситуацията в Украйна съюзниците засилват защитата си срещу потенциални химически, биологични и ядрени заплахи.

"Повишаваме готовността на съюзниците за борба с химически, биологични и ядрени заплахи. Главният ни военен командир генерал Уолтърс активира химическата, биологическата, радиологичната и ядрената защита на НАТО. Съюзниците ще разположат допълнителни елементи за химическа, биологическа и ядрена защита, за да подсилят нашите нови и съществуващи бойни групи", заяви той на пресконференция след извънредната среща на върха на Алианса в Брюксел.

Лидерите на НАТО се споразумяха днес да разположат четири бойни групи в Източна Европа, се казва в изявление от срещата на върха в Брюксел.

"Създаваме четири допълнителни многонационални бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия", се казва в документа.

Те също така решиха да подкрепят киевските власти.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС