17 членове на ВСС бяха "за", никой не се обяви " против"

ВСС обяви, че на 12-ти април ще реши окончателно дали да прекрати мандата на главния прокурор. Оставката на иван Гешев беше поискана от  правосъдния министър Надежда Йорданова. 

Единодушно, със 17 гласа "За", Висшият съдебен съвет откри процедурата по предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев. Искането отправи министърът на правосъдието Надежда Йорданова, която защити всяко едно от основанията за това. 

Пленумът на ВСС: Някои от основанията за отстраняване на Гешев са частично недопустими

“Не виждам никаква правна логика и смисъл, дори и политически. Оставам с впечатлението, че може би, не е писано от юристи”, каза главният прокурор Иван Гешев.

“Нито един в държавата не може да бъде недосегаем. А що се отнася до избор на следващ главен прокурор, процедурата е много ясна”, заяви правосъдният министър Надежда Йорданова. 

Петков след разпита: Има няколко неща, които ме притесняват

В три от случаите  - искането за сваляне на имунитета на Елена Йончева като евродепутат, делото срещу семейство Баневи, както и по твърденията за пренебрежително, подигравателно и враждебно отношение към неправителствени организации и отделни магистрати, ще се обсъждат действията на Гешев от момента на встъпването му в длъжност като главен прокурор. 

“Това, което се случва, е координирана атака срещу съдебната власт и в частност прокуратурата. Не само от изпълнителната власт, а и от някои министерства. Аз не наричам това "война", отвърна Гешев.

Това твърдение Йорданова обяви за “невярно и нов опит да се измести фокуса на дискусията”.

Йорданова: Не се опитваме да контролираме прокуратурата

“Видно е, че министърът на правосъдието има правомощията да иска предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор”, каза още Йорданова.

Министерството на правосъдието има две седмици срок, за да реши ще обжалва ли решението част от случаите да бъдат частично разгледани.

А докато Висшият съдебен съвет решаваше имат ли основания предложенията на Надежда Йорданова, премиерът Кирил Петков коментира темата на излизане от разпит.

Гешев: Искат да ме сменят, за да овладеят прокуратурата

“Като министър-председател нямам доверие на г-н Гешев и много бих се радвал ВСС да си свърши работата и да прегледа внимателно аргументите на министъра на правосъдието, защото за мен те ясно показват, че този главен прокурор трябва да си даде оставката или да бъде отстранен”, коментира казуса Петков. 

И това заседание на кадровиците не мина без протест на гражданско сдружение "Боец". От месеци те настояват за предсрочното прекратяване мандата на Иван Гешев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.