"Това е опит да се измести фокуса на дискусията", категоричен е правосъдният министър

"Запозната съм със становището на г-н Гешев. Що се отнася до това, дали изпълнителната власт се опитва да овладее прокуратурата – това е абсолютно невярно твърдение и нов опит да се измести фокусът нa дискусията”. Това заяви правосъдният министър Надежда Йорданова преди заседанието на ВСС, на което ще се обсъжда предсрочното прекратяване  на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

 

 

"Процедурата за избор на следващ главен прокурор е много ясна и е установена в Конституцията. В тази процедура не е посочено, че изпълнителната власт избира главен прокурор. Напротив", подчерта тя. 

"Решението на Конституционния съд за освобождаването на Иван Гешев потвърждава правото на министъра на правосъдието да прави подобни предложения. Длъжни са да го разгледат по същество. Иван Гешев не е предприел действия за намаляване на вредните последици, а напротив с действията и бездействията си ги е усилил", категорична беше Надежда Йорданова.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.