Това е станало през миналата година

Телефоните на представители на Европейската комисия (ЕК) са били хакнати през 2021 г. със софтуер, разработен от израелската фирма NSO, съобщи Ройтерс.

Според документите, с които разполагат журналистите, нападенията са били извършени срещу европейския комисар по въпросите на правосъдието и върховенството на закона Дидие Рейндерс и още четирима служители на ЕК. Източниците на агенцията твърдят, че през ноември 2021 г. Apple, която произвежда популярния смартфон iPhone, е уведомила редица служители на агенцията, че телефоните им са "на прицел на правителствени хакери".

Експертите по информационна сигурност установиха, че устройствата на получателите на уведомлението са били атакувани между февруари и септември 2021 г. За скритото управление на смартфоните е използван зловреден софтуер ForcedEntry, разработен от израелската фирма NSO Group. Поне някои от телефоните бяха проверени за изтичане на информация, но експертите не успяха да установят кой точно е извършил атаките и какъв е бил резултатът от тях.

В официален коментар NSO Group заяви, че не е отговорна за хакерската атака и че "въпросните процеси не биха могли да бъдат извършени с помощта на софтуера".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС