НС реши съдиите, прокурорите и следователите от спецправосъдието да се преназначават при условията и по реда на чл. 194, ал. 1.

Парламентът закри окончателно Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура. 

Споровете за закриването на спецправосъдието започнаха с въпрос на депутата от ГЕРБ-СДС Анна Александрова към управляващата коалиция кои олигархични кръгове защитават. 

“Олигарси са тези, които са се възползвали от властта, когато вие сте управлявали”, отговори й Крум Зарков от БСП.

Радев за спецправосъдието: Свидетели сме на смачкани досъдебни производства

“Този съд беше създаден, когато неудобните на властта, трябваше да бъдат инквизирани”, каза и Атанас Славов от “Демократична България”. 

“Изумително е емоцията и страстта на опозицията, когато искаме да закрием бухалката на властта”, отговори на въпроса на Александрова Искрен Митев от “Продължаваме промяната”. 

Сблъсъкът продължи с дебат - какви резултати са постигнали магистратите от 2017-та година насам.

“Не е вярно, че спецсъд и прокуратура нямат успехи в борбата с организираната престъпност”, заяви Екатерина Захариева от ГЕРБ. 

“Дори вашият стожер Иван Гешев каза, че резултатите с корупцията не са чак толкова добри”, отговори й Мирослав Иванов от ПП. 

Според опозицията закриването на спецправосъдието ще създаде хаос, а съдбата на вече поетите дела оставала нясна.

Стою Стоев: След закриване на спецправосъдието делата няма да потънат

“Целта са само делата с материален интерес  3 млрд.лева. Престанете с тази пропаганда, че правите нещо добро за съдебната система”, заяви Дани Каназирева от ГЕРБ-СДС. 

А Явор Божанков от БСП се апелира председателят на НС “да вземе мерки”. “Те ще продължат с това поведение сякаш им закриват личната фирма - ЕООД, а не спецправосъдието”, каза още Божанков. 

В защита на промените управляващите увериха, че магистратите в спецправосъдието ще продължат работата си. Но критиките от опозицията не спряха. 

“Днес е годишнината от потъването на “Титаник”, припомни депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов- син и допълни: “Това, което правите е да размествате мебелите, за да не потъне пак Титаник”. 

Матеев: Знакови дела няма да отидат в кошчето при закриване на спецправосъдието

От властта също отговориха с атака и повдигнаха въпроса за незаконно подслушване по време на антиправителствените протести срещу кабинета “Борисов”.

“Има поне 5 решения на Бюрото за контрол на СРС-та, които установяват незаконосъобразно искане за подслушване”, каза правосъдният министър Надежда Йорданова.

На фона на скандалите - депутатите решиха да сложат край и на т.нар “кариерни бонуси” за членовете на Висшия съдебен съвет и да изпратят окончателно в историята специализираните съд и прокуратура. 

Специализираните съд и прокуратура трябва да затворят врати до 3 месеца след обнародването в “Държавен вестник”. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.