75-ият филмов фестивал в Кан ще се проведе на Френската ривиера от 17 до 28 май

Екшънът "Топ Гън: Маверик" на Джоузеф Косински и биографичният филм "Елвис" на Баз Лурман ще имат своите премиери на 75-ия международен филмов фестивал в Кан през май. Съобщението беше направено на пресконференция в Париж от Тиери Фремо, генерален директор на филмовия фестивал.

Той заяви, че двата филма ще бъдат показани извън конкурсната програма на фестивала в Кан. Фремо заяви, че Том Круз, който играе главната роля в "Топ Гън: Маверик", ще бъде в Кан, за да представи лично филма. Филмът е продължение на екшъна "Топ Гън" от 1986 г. на режисьора Тони Скот. Както посочват френските критици, именно този филм, признат за култова класика на 80-те години, превръща Том Круз в световна звезда. Според плана на режисьора събитията в новия филм се развиват 36 години по-късно.

Според Фремо биографичният филм "Елвис" за Елвис Пресли се очаква с нетърпение да бъде показан в Кан. Главната роля във филма се изпълнява от 30-годишния американски актьор и певец Остин Бътлър. Том Ханкс е в ролята на импресариото на музиканта, полковник Том Паркър. Присила Пресли, музата на Краля на рокендрола, е изиграна от австралийската актриса Оливия Дежонг.

Фремо обяви, че филмът „Final Cut“ на Мишел Хазанависиус ще открие фестивала. Френският римейк на японския филм от 2017 г. е с участието на Ромен Дюри и Беренис Бежо. На специална прожекция в Кан ще бъде представен новият филм на украинския режисьор Серхий Лозница "The Natural History of Destruction". Ще бъде прожектиран и филмът на американския сценарист Итън Коен за певеца и пианист Джери Лий Луис.

75-ият филмов фестивал в Кан ще се проведе на Френската ривиера от 17 до 28 май. От името на френските и чуждестранните филмови дейци Фремо благодари на Пиер Лескюр, който дълги години е бил председател на фестивала. Германският продуцент Ирис Кноблох ще поеме поста за период от три години, считано от 2023 г.

Тази година организаторите на филмовия фестивал в Кан решиха да не приемат официални представители от Русия.

Първият филмов фестивал в Кан е планиран да се проведе през септември 1939 г. Идеята за създаването му се заражда още през 1932 г., но провеждането му е прекъснато от Втората световна война. Така първият фестивал се провежда през 1946 г. и всяка следваща година, с изключение на 1948 и 1950 г.

През 2020 г., поради пандемията от Ковид, фестивалът се провежда в хибриден формат без награди. Състезателните филми по това време обаче получават правото да бъдат пуснати под марката на фестивала. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Източник: БГНЕС