Индия стана третият чуждестранен купувач на зенитно-ракетните системи след Китай и Турция

Индия е получила нова партида зенитно-ракетни системи С-400 от Русия, съобщава „India Today”, позовавайки се на високопоставени източници.

"Според източници партидата ракетни системи С-400 е доставена с кораб и вече е на въоръжение. Частите на ракетната система са пристигнали по въздух и по море и бързо са били разположени на определените за тях места", съобщава изданието.

Русия и Индия подписаха договор за доставка на С-400 през октомври 2018 г. Както стана известно по-рано, петте полкови комплекта ще струват на Делхи 5,43 милиарда долара. Индия стана третият чуждестранен купувач на тези системи след Китай и Турция.

В началото на януари в. "Републикански свят" съобщи, че разполагането на първия комплекс С-400 във военновъздушна база в индийския щат Пенджаб вероятно ще приключи през февруари тази година. Все още не е оповестена информация за приключването на този процес.

Източници от Министерството на отбраната съобщиха, че руските зенитно-ракетни системи се разполагат така, че да покриват участъци от границата с Китай и Пакистан.

Между Индия и Китай съществува дългогодишен териториален спор за собствеността на планински участък в северната част на Кашмир, както и на близо 60 000 кв. км в североизточния щат Аруначал Прадеш. Линията на фактически контрол, която замества границата между страните в този регион, минава през района на Ладак. През есента на 1962 г. спорът дори прераства в гранична война. Новата ескалация между Индия и Китай започна в Ладак през май 2020 г., когато в района на езерото Пангонг избухнаха поредица от конфликти между военните на двете страни, след което Делхи и Пекин засилиха военното си присъствие в региона.

Столтенберг: С-400 никога няма да бъде интегрирана в НАТО

От друга страна, отношенията на Индия с Пакистан рязко се влошиха, особено след терористичното нападение срещу базата на индийските военновъздушни сили в Патанкот през януари 2016 г. и самоубийствения атентат до конвой на индийската паравоенна полиция в Джаму и Кашмир през февруари 2019 г.

Ново напрежение в отношенията настъпи през август 2019 г., когато в отговор на февруарския взрив Ню Делхи обяви решение за премахване на щата Джаму и Кашмир, създавайки на негова основа две съюзни територии, административни единици с по-малко права от щата, Джаму и Кашмир и Ладакх. Пакистан, който претендира за индийската част на Кашмир, остро осъди решението.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС