В ЕС се шири явна русофобия, заяви още Путин

Руският президент Владимир Путин обвини Киев, че отказва да позволи на украинските войски да се предадат в обсадения пристанищен град Мариупол. Той направи това в телефонен разговор с ръководителя на ЕС Шарл Мишел.

"На всички военнослужещи от украинските въоръжени сили, бойци от националните батальони и чуждестранни наемници, които са сложили оръжие, се гарантира живот, достойно отношение в съответствие с международното право и предоставяне на качествена медицинска помощ", каза Путин на председателя на Европейския съвет, съобщиха от Кремъл. "Но киевският режим не позволява тази възможност да бъде използвана".

Путин каза още, че възможността му за контакти с украинския президент Володимир Зеленски зависи от резултатите от руско-украинските преговори, в които Киев досега не е проявил последователност.

Мишел настоя пред Путин за хуманитарен достъп до Мариупол за Великден

"В отговор на призива на Шарл Мишел за пряк контакт с Володимир Зеленски руският президент потвърди добре познатата си позиция в това отношение, като отбеляза, че подобна възможност зависи по-специално от конкретните резултати в продължаващите преговори между руски и украински представители, по време на които украинската страна е непоследователна и не е готова да търси взаимно приемливи решения", се казва в изявлението.

Страните обсъдиха и развитието на ситуацията в Украйна.

"Шарл Мишел информира за контактите си с украинското ръководство по време на неотдавнашното си посещение в Киев. Владимир Путин изложи принципните си оценки във връзка със специалната военна операция за защита на републиките в Донбас", се казва в изявлението.

В сряда Мишел посети Киев, където, наред с други неща, се срещна със Зеленски.

Путин каза на Мишел, че в ръководството на повечето страни от ЕС се наблюдава русофобия.

"Беше отбелязано, че ръководствата на повечето страни от ЕС провеждат явна русофобия чрез своите действия, проявяващи се например в културната, хуманитарната и спортната сфера", се казва по-специално в съобщението на Кремъл.

Руският президент разказа на ръководителя на Европейския съвет и за мерките за защита на цивилното население в Украйна.

"Руският президент говори за продължаващите мерки за защита на цивилното население, ежедневното отваряне на хуманитарни коридори и обявяването на режим на тишина за безопасното евакуиране на цивилното население от зоната на военните действия", се казва в съобщението.

Руският президент разказа на ръководителя на Европейския съвет и за стъпките за започване на процеса на определяне на арменско-азербайджанската граница и преговорите за мирен договор.

"Руският президент разказа на Шарл Мишел за предприетите стъпки, насочени към осъществяването на проекти за възстановяване на икономическите и транспортните връзки, както и за стартирането на процеса на определяне на арменско-азербайджанската граница и преговорите за мирен договор между двете страни", се казва в изявлението. 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.