Макрон е първият френски президент, който получава втори мандат от 20 години

Втори мандат за Еманюел Макрон като президент на Франция. Държавният глава спечели балотажа с 16% преднина пред Марин льо Пен. Така Макрон става първият френски държавен глава, който получава втори мандат от 20 години насам.

Минути след победата, Макрон измина дълго разстояние през Марсовото поле край Айфеловата кула, заедно със семейството си. Той се обърна към хилядно множество, което се беше събрало да го подкрепи.

Макрон призова хората да не освиркват съперничката му и заяви, че след като 40% от хората са гласували за Льо Пен, негова работа е да намери общ език и с тях.

Макрон печели президентските избори във Франция

Според президента следващият мандат изобщо няма да прилича на досегашния, защото той има различна визия и планове.

„Тази нова ера няма да бъде продължение на досегашните 5 години. Ще бъде колективно изработване на ревизиран метод, за да получим пет по-добри години от изминалите, за младежта и цялата страна”, заяви Макрон.

С гняв и освирквания посрещнаха привържениците на Марин Льо Пен резултата на изборите. Крайнодесните отказаха да го определят като „поражение”. 

Резултатите на Льо Пен бяха по-добри от тези на предишните избори. Подкрепиха я близо два милиона французи повече. Но тя остана далеч от президентския пост, който се опита да спечели за трети път.

"За хиляден път ни отписваха и за хиляден път доказахме, че няма да изчезнем. След този неуспех не може да не изпитвам и надежда. Резултатът показва, както на нашите лидери във Франция, така и на тези в Европа, че френския народ им отправя голямо предизвикателство, което не могат да игнорират. Показва, че французите имат силно желание за значителни промени”, заяви Марин льо Пен.

Въпреки победата на Макрон, съвсем скоро предстои нов важен вот. През юни са парламентарните избори. А на първия тур на гласуването за президент се видя, че крайнодесните и крайнолевите имат шанс да се борят дори за първото място.

 

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.