За първи път от 20 години френски държавен глава печели втори мандат

Изключително важен за бъдещето на Европа избор направи Франция. Еманюел Макрон беше преизбран за президент. За първи път от 20 години френски държавен глава печели втори мандат. Алтернативата беше властта да бъде дадена в ръцете на крайнодясната Марин Льо Пен.  Макрон спечели с 58,5% от гласовете при рекордно ниска избирателна активност. През следващите дни ще стане ясно дали и какви рокади ще има в екипа на Макрон.

Френският президент избра химна на Европа „Ода на радостта”, за да го съпроводи в триумфалния му марш пред Айфеловата кула, където го очакваха хиляди симпатизанти.

„След 5 години на промени - някои успешни, други трудни, след големи кризи, на този ден мнозинството избра да ми се довери да водя републиката в следващите 5 години. Тази нова ера няма да бъде продължение на досегашните 5 години. Ще бъде колективно изработване на ревизиран метод, за да получим по-добро бъдеще”, заяви Макрон.

Европейски лидери поздравиха Макрон

Макар разочаровани от загубата, от лагера на Марин Льо Пен не скриха задоволството си от постигнатия исторически резултат – с 8% повече в сравнение с изборите преди 5 години. Това даде нови надежди на Льо Пен и Националния фронт за предстоящите парламентарни избори.

„За хиляден път ни отписваха и за хиляден път доказахме, че няма да изчезнем. След този неуспех не може да не изпитвам и надежда. Резултатът показва, както на нашите лидери във Франция, така и на тези в Европа, че френският народ им отправя голямо предизвикателство, което не могат да игнорират. Показва, че французите имат силно желание за значителни промени”, каза тя.

В късните часове, след обявяване на резултатите, демонстранти излязоха по улиците на Париж и други големи, френски градове в знак на протест срещу преизбирането на Еманюел Макрон.

„Разочарована съм, че Марин не стана президент. Разочарована съм от французите, които гласуваха за Макрон. Или не виждат и са слепи и се страхуват, или не обичат Франция”, каза Нели, една от протестиращите.  

От сълзи и разочарование в единия лагер до усмивки и облекчение в другия, Франция и Европа определено поеха дъх след победата на Макрон снощи.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.