Това няма да се отрази на страната, категоричен е полският премиер

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки заклейми  Русия за опита ѝ "да шантажира" неговата страна чрез внезапното прекратяване на доставките на природен газ, предаде Асошиейтед прес.

В реч пред парламента във Варшава той заяви, че ходът на Москва вероятно е отмъщение за наложените по-рано тази седмици полски санкции срещу 50 руски олигарси и компании, включително "Газпром". Депутатите от Сейма станаха на крака и аплодираха оратора, когато той заяви, че "газовият шантаж" няма да се отрази на Полша.

Фон дер Лайен: Спирането на газа за страни от ЕС е пореден опит за изнудване

Вчера Полша съобщи, че е уведомена от "Газпром" за прекратяването на доставките, тъй като полската страна не се е съобразила с изискването да плаща за тях в руски рубли.

Досега Русия осигуряваше около 45 на сто от потреблението на природен газ в Полша. Но Полша разчита в много по-голяма степен на въглищата за отопляване на жилищата и за промишлеността. Делът на природния газ в енергийния микс на страната възлиза на 9%.

Полска енергийна компания: "Газпром" е преустановил напълно доставките за Полша

Варшава планира да купува газ от други страни, сред които Норвегия. През есента се очаква да заработи новият Балтийски газопровод.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА