Тя е психиатър, военен лекар

Навръх Денят на храбостта в "Денят на живо" гостува д-р Йоана Маринова, ръководител на първата женска мисия в Мали.

"Аз много се изненадах, когато разбрах, че ще бъда командир на първия изцяло женски екип. Мога да кажа, че моите емоции бяха смесени, имаше притеснение, страх, вълнение", спомня си тя. И разказа за естеството на работата си.

"Ние се грижихме за здравето на един контингент от около 200 човека. Като можете да си представите, че е имало всякакви случаи на какви ли не състояния. Но нашият екип беше много подготвен и всички се отнасяха с нас с изключително уважение и бих казала толерантност", разкрива д-р Маринова.

В цивилния служебен живот е психиатър. "В нашата клиника сме работили с хора, които са участвали в множество мисии или пък са имали инциденти по време на военни обучения. Те развиват симптоми, с които ние се справяме, но в интерес на истината не сме работили пряко с хора във дейстиве. Понеже не сме имали тази възможност. Но ако нещо се наложи, ако да речем някой военнен е на мисия и развие такъв тип симптоми, може да се изпрати човек от нашата клиника, който да извърши експертиза и лечение на място", обяснява тя.

Преди мисия обаче понякога също има нужда от психологическа помощ. Във ВМА психолозите ни подготвяха какви са ситуациите, които може да представляват предизвикателство за нас. Като например - изолацията. Защото, когато човек е в еднообразна среда, независимо, че тя не е толкова агресивна и враждебна, дори самият факт, че ти си всеки ден на едно и също място с едни и същи хора, това може да бъде много напрягащо само по себе си", посочва лекарят.

И допълва, че невинаги е мечтала за това, но когато се запознава с други военни лекари, й се сторило страшно интересно, нещо ново, нещо различно, предизвикателно.

"Цената е естествено, компромис с личното ти време. Понякога коства времето ти с близките хора, може би времето за забавления също, обаче пък от друга страна удовлетворението е безценно и то плаща много, така че отново е въпрос на баланс", подчерта тя.
Според нея не всеки би могъл да издържи на такава професия. "Моята мотивация е много голяма, но тя идва изключително от там да ми е интересно това, което правя. Ако не ми е интересно просто нямам мотивация", завърши д-р Маринова.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.