Искането на Гражданския съвет към ВСС, закриването да се отложи с три месеца, Надежда Йорданова няма да подкрепи

Нов задочен спор между правосъдния министър Надежда Йорданова и главния прокурор Иван Гешев. 

След като обвинител номер едно атакува пред Конституционния съд закриването на спецправосъдието, Йорданова го определи като, цитирам, "пореден опит за спиране на реформата".

“Закриването на спецправосъдието ще доведе до парализа на цялата система”, така  мотивира искането си до Конституционния съд главният прокурор Иван Гешев. Седмица по-късно правосъдният министър Надежда Йорданова видя в действията му друга причина.

“Разбира се, това е опит не само за отлагане, а за спиране на тази реформа. Там няма нови тези, няма нищо по- различно от това, което чухме по време на дебата за приемането на закона”, каза правосъдният министър. 

Йорданова: Обжалването на решение на ВСС не е процедурна хватка

Искането на Гражданския съвет към ВСС, закриването да се отложи с три месеца, Надежда Йорданова няма да подкрепи. Според нея, има достатъчно време, за да се реши какво се случва с прилаганите в момента СРС-та, както и делата, за които са нужни те. 

“В момента по-скоро се правя опити за вдигане на шум, а не за работа по изпълнението на закона”, коментира Йорданова.

А според правомощията си, министър Йорданова е внесла в Народното събрание препоръка от Европейския съд по правата на човека. С нея “се препоръчва парламентът да се самоограничи и при избора на парламентарната квота на Висшия съдебен съвет да не избира действащи прокурори, така че да се намали и ограничи фактическата власт на главния прокурор върху ВСС”, поясни тя. 

А председателят на НС Никола Минчев си пожела “да се поздравим наистина с един по-смислен състав на Висшия съдебен съвет”.

Как партиите ще разделят квотите си сред бъдещите членове на Висшия съдебен съвет, Минчев не се нае да прогнозира. Надява се обаче всяка кандидатура да събере нужните за избор 160 гласа

“Просто ще трябва да търсим по-сериозно мнозинство, това неизменно включва и разговори с опозицията”, каза още Минчев.

Парламентът трябва да попълни и две бройки в Конституционния съд. В противен случай институцията ще се окаже блокирана заради липса на кворум.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.