Коментира се и 10% увеличение на пенсиите

Социалният министър Георги Гьоков заяви пред журналисти, че в коалицията се обсъжда „изключително голям пакет от антикризисни мерки“, които ще влязат в сила от първи юли с актуализацията на бюджета.

Министърът обясни, че от БСП са предложили необлагаем минимум, диференцирани ставки на продуктите от първа необходимост, включително и нулева ставка на ДДС за хляба, както и таван на цените. По думите му за голяма част от предложенията има разбиране сред коалиционните партньори. Такова липсва за необлагаемия минимум и тавана на цените, обясни той.

Гьоков: Планираме две увеличения на пенсиите - от юли и октомври

Гьоков обясни, че една от антикризисните мерки е замяната на COVID добавката с инфлационна. Той посочи също, че се обсъжда и 10% увеличение на пенсиите по „швейцарското правило“.

„Искам да направим преизчисление от първи октомври на всички пенсии”, коментира социалният министър, като посочи, че целта е да се заличат разликите в размера на старите и новите пенсии. Според него по този въпрос има разбиране от коалиционните партньори, но не и от Министерството на финансите заради това, че са нужни „изключително много средства“. По думите на министъра  предварителните сметки показват пет милиарда лева.

Попитан за състоянието на Сребърния фонд, Гьоков отговори: „Сребърният фонд се увеличава и е стабилен”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА