Очаква се ново шоково поскъпване

Извънредно заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране. Поводът – очаква се ново шоково поскъпване на природния газ.

Въпреки многократните обещания на властта, че няма да има увеличение след спрените руски доставки, депутати от ГЕРБ обявиха, че синьото гориво скача с 14% или около 162 лева за мегаватчас.

Всеки момент се очаква онончателното решение, което идва след извънредна проверка в „Булгаргаз” и с 13 дни закъснение.

Забавянето в изчисленията при „Булгаргаз” дойде заради спрените доставки от „Газпром експорт” и необходимостта да се открият алтернативни доставчици.

Станислав Сивков е собственик на верига пекарни и сладкарници. Месечните сметки за газ са около 8 000 лева. Заради новия ръст в цената на синьото гориво Станислав обмисля да вдигне цената и на хляба и закуските - с 10%.

„Най-вероятно от понеделник трябва да ги вдигнем. Виждаме, че и големите компании, които са на поточна линия, и те вдигат цените”, казва Станислав Сивков.

Според енергийния експерт Георги Касчиев е нормално заради спрените доставки от „Газпром”, цената на газа у нас да се доближи до тази на европейските борси.

„Държавата има своите инструменти, с които би могла да я задържи на сравнително по-ниска цена”, обясни енергийният експерт Георги Касчиев.

По думите му един от вариантите пред „Булгаргаз” е да задържи цената изкуствено ниска за сметка на печалбата си.

„Разглеждайки нещата в годишен разрез „Булгаргаз” би могъл сега да разчита на отрицателна печалба, в скоби, разбира се, за сметка на едно по-добро финансово положение в края на годината”, смята Касчиев.

Част от работодателите реагираха на новината за по-скъпия газ така.

„Нали казаха, че ще е по-евтин. Има ръст. При положение, че трябваше да бъде 123, а  имаме увеличение на практика с 40 лева. Не трябва да гледаме април, просто по формулата за май цената трябваше да бъде по-ниска”, каза Добри Митрев, председател на БСК.

Той прогнозира още по-тежки времена за българския бизнес.

„Говорим за ограничаване на производства, съкращаване на разходи, невъзможност за изплащане на възнаграждения на работещите”, смята Митрев.

Решението на КЕВР за цената през май беше отлагано няколко пъти – първо заради спрените доставки от Русия, после заради започнала проверка в „Булгаргаз“, което остави и бизнеса, и газифицираните домакинства в неведение колко ще им струва това, което ползват.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.