Депутатът от БСП с коментар в „Здравей, България”

Антикризисните мерки на четворната коалиция са това, което прави целият Европейски съюз. Без изключение - страните членки на ЕС значително увеличиха бюджетните разходи като антиинфлационна мярка. Това коментира депутатът от БСП проф. Румен Гечев в студиото на „Здравей, България”.

„Растежът на доходите води до инфлация, ако изпреварва така наречената производителност на труда на един зает в икономиката. Или казано най-разбираемо - когато повечето пари, пуснати в обращение, нямат стоково покритие. Но в случая имаме”, подчерта той.  

Гечев смята, че 2 млрд. лева, предвидени за пакета от мерки, няма да предизвикат инфлация. „При БВП около 140 млрд. лв. и при общи разходи 57 млрд. лв. как 2 млрд. ще предизвикат инфлация”, попита депутатът.

Според него отстъпката от 25 ст. при горивата може да се окаже недостатъчна, ако ситуацията в Украйна се влоши и Европа предприеме неразумното, по думите му, решение да спре вноса на петрол от Русия. Тогава предвижда много по-висок скок в цените, отколкото предлаганите намаления. 

Депутатът от БСП е категоричен, че намаленото ДДС за хляба ще бъде усетено от потребителите. „Чувам колеги, които са против диференциацията на ДДС и че това няма да доведе до резултат. В целия свят ДДС е диференцирано. Мислите ли, че немци, французи и други са неразумни. Ние се връщаме към европейската практика”, подчерта Гечев.

Той обаче предупреди, че намалението в цената на хляба може да бъде изядено, ако цената на тока продължи да расте заради конфликта в Украйна. Гечев подчерта, че причината за инфлацията е скокът на цените на международния пазар на енергийните носители и на храните.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.