Имало ли е забрана да се стреля по градоносните облаци

Земеделци излязоха на протест. Те блокираха с жива верига движението по пътя от Пловдив към Хасково, Свиленград и Турция. Причината – забрана за стрелба срещу градоносните облаци заради прелитащ самолет в Пловдивско. Това земеделските производители в Садово твърдят, че е основната причина за унищожителната градушка, която съсипа реколтата им вчера следобед. Между 70 и 80% от продукцията им е унищожена.   Потърпевшите твърдят, че реколтата е погубена и очакват помощ от държавата.

От общо 120 декара зеленчукова продукция, в нивата на Иван Василев унищожителната градушка е сринала всичко със земята. Загубите са за стотици хиляди левове. „Ние разчитаме две семейства на всичко това, за да ядем хляб. Даваме и работа на още 10 души, които разчитат на това. Сега не знам. Държавата трябва да поеме нещо, някак си да ни помогне”, каза земеделският производител и допълни, че за тях това означава фалит. „Ние имаме да плащаме 80 хиляди лева трактор, 24 хиляди лева купихме дрон да пръскаме. Какво ще пръскам с този дрон сега?”, каза още потърпевшият.

„Говорим за хиляди декари земеделска земя”, подчерта един от събралите се на протест производители. Димитър Здравков обясни, че проблемите са ежегодни. За Виолета Георгиева това е четвърто бедствие за две години. Досега не е получила и стотинка обезщетение от държавата за предишните, а вчера градушката съсипала 500 декара с насаждения.

Никола Ковачев е директор на Регионалната дирекция за борба с градушките в Поповица. Той призна, че забраната за изстрелване на противоградни ракети е района е продължила 20 минути и е дошла от Централния пункт за управление на въздушното движение.

Производителите заявиха, че искат оставките на шефа на Държавен фонд „Земеделие”, тази на земеделския министър Иван Иванов, както и на цялото ръководство на Изпълнителната агенция за борба с градушките.

При блокадата се стигна и до напрежение, а фермерите се заканиха утре отново да са на пътя, но този път с тракторите.

Кой ще поеме щетите на фермерите и колко време е продължила забраната за обстрелване с ракети на опасните облаци, вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.