Отличията за принос в националната книжовна култура се присъждат от 1999 г.

Обявиха номинациите за Националната награда за принос в националната книжовна култура „Христо Г. Данов”. Инициативата  на Министерството на културата и Община Пловдив се провежда от 1999 година и се присъжда по случай 24 май в осем категории. Сред тях – „Българско издателство”, „Художник или дизайн и оформление на книга”, „Представяне на българската книга” и „Библиотечно дело”.

В категорията „Автор на българска художествена литература” са номинирани Атанас Капралов за „По мярка на духа“ на издателство „Летера“, Елена Алексиева за „Прекъсването на самсара“ на издателство „Жанет 45“ и Христо Добротинов за „Светулките ще ти покажат пътя“ на ИК „Хермес“.

В „Преводач на художествена литература” за приз ще се борят Александър Шурбанов за превод на книгата „За кого бие камбаната“, автор Джон Дън, издава „Лист“, Васил Самоковлиев за превод на „Сватби в къщата“ с автор Бохумил Храбал на „Колибри“ и Любомир Илиев за превода на „Балади“ с  автор Йохан Волфганг Гьоте на издателство „Лист“.

Ще се раздадат и награди на автори в областта на хуманитаристиката и на издание за деца.

По традиция отличените получават диплом, малка пластика и парична награда, а  номинираните – диплом. Тържествената церемония по връчването на призовете ще е на 13 юни в двора на къщата музей на „Христо Г. Данов” в Стария град на Пловдив.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.