Тя ще стане почетен „Доктор хонорис кауза“ на СУ и ще се срещне с читатели

Заместник-кметът на София Мирослав Боршош и писателят Георги Господинов посрещнаха носителката на Нобелова награда за литература Олга Токарчук. На 10 и 11 юни в столицата полската писателка ще се срещне с българските си читатели. Специалното гостуване е част от проекта "Литературни срещи" на фондация "Прочети София", който се реализира с финансовата подкрепа на Столична община в Календара на културните събития на София.

На 10 юни от 11:00 ч. на тържествена церемония в Аулата на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Олга Токарчук ще получи почетното звание „Доктор хонорис кауза“.

Писателският разговор между Олга Токарчук и Георги Господинов ще бъде от 19.00 ч. в Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“. Двамата автори ще дискутират различни художествени аспекти на творчеството им, значението на социалното, политическото, обкръжаващото и днешното за тяхната работа.

Събитието на 11 юни ще започне в 18:00 ч. и ще продължи чак до 01:00 ч. Още в началото на програмата на този 7-часов литературен колаж, разположен из пространствата на Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ ще бъде дискусията с участието на Олга Токарчук, философа Боян Манчев, кураторката Владия Михайлова и компютърния лингвист Александър Попов. Тя ще е посветена на границите на изкуствата и неин модератор ще бъде литературната теоретичка и авторка на две поетични книги Камелия Спасова.

За първи път дадоха две Нобелови награди за литература

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook