Гледайте криминалния екшън тази неделя от 22.10 ч. по NOVA

Тази неделя вечер зрителите на NOVA ще имат възможността да се насладят на престрелки, обири, напрегнати разследвания и драматични сцени със сюжетни обрати в превърналия се в класика филм на Майкъл Ман „Жега“.

Сюжетът успява да прикове вниманието още в първите минути, когато в улиците на Лос Анджелис банда въоръжени крадци преследват сериозни цели – големи банки, трезори и бронирани коли. Водачът им е закоравелият престъпник Нийл Маколи (Робърт Де Ниро). Една от операциите им – обир на бронирана кола, завършва зле, след като стрелците убиват охранителите. Винс Хана (Ал Пачино) – инспектор и един от най-добрите ръководители на отдел „Убийства” на лосанджелиската полиция, тръгва по следите им. Хана знае, че няма да е лесно да залови опасните и въоръжени крадци и че всичко ще се реши в ужасяваща престрелка, когато крадците се опитат да оберат голяма федерална банка.

Посветен изцяло на това, което е определил за мисия в живота си и което наистина умее добре – да гони лошите, Винс къса напълно с личният си живот. От другата страна на монетата, Нийл изгражда връзка зад маската на опитен търговец на метали. Преплитайки съдбите на двамата героя, последният удар на престъпниците, ще бъде решаващ за съдбата им. Винс е абсолютно отдаден на единствената цел да залови Нийл, чийто единствен избор е "да се отърве от всичко само за 30 секунди, след като усети жегата зад ъгъла", ако иска на оцелее.


Филмът се превърна в класика заради сцените противопоставящи двамата големи актьора, но всъщност сценарият е римейк на друга продукция на режисьора Майкъл Ман „Collateral“. Той е базиран на истинска история от 60-те години на ХХ век за преследването на бандит от чикагски полицай. Ман е работил по сценария почти десет години и дълго време не успявал да го завърши. Финалната поанта поставя едва когато стигнал до заключението, че един от героите трябва да умре, но преди това да опознае света на своя противник. Освен двете големи холивудски звезди във филма участват още Вал Килмър, Джон Войт, Том Сайзмор, Даян Венора, Натали Портман още актьори от звездите на Холивуд.

Интересен факт е, че сцената с престрелката, която е значителните за киното 10 минути се заснема в продължение на 6 седмици в Лос Анджелес. Всички актьори се подготвят в продължение на месеци под ръководството на британски агенти, а Вал Килмър се превръща в толкова добър стрелец, че неговите сцени не били въобще презаснемани.

Не пропускайте криминалния екшън „Жега“ тази неделя от 22.10 ч. по NOVA