Най-големият литературен фестивал у нас продължава до края на седмицата

Аксиния Михайлова е тазгодишният носител на наградата за високи постижения в съвременната поезия Юп. Тя я получи от Кмета Здравко Димитров.”Орфеев венец”. Тя получи отличието на официална церемония на Античния театър в Пловдив от кмета на града Здравко Димитров.

„„Благословени сте, че живеете в такъв град. Вълнувам се. Тук с мен на Античния театър са всички забележителни поети – носители на „Орфеев венец”. Те са камъните по трибуните, колоните. Те са амфитеатърът на българската поезия. Вълнувам се, че и аз съм едно малко блокче в този амфитеатър. Венецът обикновено е окичвал главите на мъже, но „Орфеев венец” прави това чудо да е и на женска глава. Тази награда не е за мен, тя е за моите книги”, каза Аксиния Михайлова.

Започва най-големият литературен фестивал у нас

Отличието се връчва по традиция при откриването на най-големия литературен фестивал у нас „Пловдив чете”.  Създава го поетесата и издател Божана Апостолова точно преди 20 години. В приветствието си пред повече от 1000 души публика тя каза:

„Щом вие сте тук, значи всичко е наред. Всяка година се вълнувам и надявам, че Античният театър ще е пълен, защото творците го заслужават. Благодаря ви, че сте тук, в сърцето ми сте. Когато започнахме да правим „Пловдив чете”, мисията беше една – мисълта, че бездуховното общество не е общество и че бездуховен Пловдив не може да има”.

Наградата „Златна четка” за най-добро художествено оформление на книга бе връчено на илюстраторката Милена Вълнарова от зам. министъра на културата Юрий Вълковски.

В рамките на фестивала се провежда и традиционната Алея на книгата със срещи с писатели, издатели, работилница за деца, премиери.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.