Може да бъдат скъсани дипломатическите отношения, отбеляза тя

Отговорът на Русия ще бъде много тежък. Сега съм в контакт с Москва и Москва ще предприеме много драстични мерки. Това не може да остане без последствия. Може да бъдат скъсани дипломатическите отношения. Москва ще вземе решение. Така пред БНТ посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова коментира отзоваването на 70 руски дипломати.

„Когато викат посланика в МВнР и казват, че искат да експулсират дипломатите, те трябва да покажат, че ДАНС има данни против конкретни хора. Да кажат какво са направили те и да обявят, че смятат това за противозаконно. Ако имат доказателства - то, разбира се, експулсирайте ги. Но 70 души - защо?”, пита посланикът.

В нота до МВнР: Русия заплаши да закрие посолството си у нас

„Какво означава против интересите на България? Най-напред - всяко посолство навсякъде работи за интересите на своята страна. Както и за развитие на отношенията в страната, където се намира. Но когато в този списък попада пълномощният министър, който е българист и познава езика и голям брой хора, или генералните консули, които работят в страната и половин България ги познава…”, добави Митрофанова.

Тя обърна внимание и на разследвания на прокуратурата и обявената лично от главния прокурор шпионска група, която той сравни с легендарната „Петорка от Кеймбридж”: „Те не са събрали никакви доказателства, разбирате ли. Ако разглеждаме някакви срещи с българския колега или човек, когото познаваш от добрите години, когато военни и разузнаване не общуваха. Имаме официален представител на Разузнаването в посолството и ДАНС го знаят много добре. Имахме официален представител на Службата за сигурност, който се занимаваше с въпроси на тероризма и предаване на престъпници. Имахме военно аташе, а сега всички наши военни представители - тоест, официалните представители на военното ведомство, са изгонени”, категоричен е посланикът.

Петков за нотата: Вярваме в необходимостта от диалог с Русия

Коментар Митрофанова направи относно изказването си за премиера Кирил Петков, когото нарече „чиновник”. „А какъв е? Той си е чиновник. Той също е на държавна служба. Нима има нещо обидно? И аз съм чиновник, и аз съм на държавна служба. Може би има различни трактовки в руския и българския език. В руския език не е обидна дума”, посочи тя.

„Мисля, че на него му беше поставена една задача да експулсира всичко руско, всичко свързано с Русия. Разбира се, специалната военна операция допринесе за този процес в западните страни да се отхвърли всичко руско”, е мнението на Митрофанова.

За Петков тя допълни: „Но той е човек без корени, който абсолютно не разбира. Ако беше променил риториката си, не беше говорил така, както говори - мисля, че щеше да има много дълъг политически живот”.

Руският посланик засегна и настояванията на български политици да бъде отзована. Тя отговори дали е склонна да се оттегли в името на компромиса. „Не, не смятам така. Ще бъде някой друг човек. И какво от това? Какво ще се промени? Нищо няма да се промени. Всяко посолство води държавна политика”, обясни Митрофанова пред БНТ. 

ВСИЧКО ЗА ДИПЛОМАТИЧЕСКОТО НАПРЕЖЕНИЕ ПО ОСТА БЪЛГАРИЯ-РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.