Нотата ѝ към МВнР е била игнорирана

Елеонора Митрофанова ще повдигне въпроса за закриването на Посолството на Русия в България пред ръководството на Руската федерация. Това се случва, след като нотата ѝ към МВнР е била игнорирана.

„Във връзка с това възнамерявам безотлагателно да повдигна пред ръководството на моята страна въпроса за закриването на Посолството на Русия в България, което неизбежно ще доведе до закриване на българската дипломатическа мисия в Москва”, отбелязват посланикът.

„Отговорността за по-нататъшните тежки последици на тази стъпка е изцяло върху правителството на Кирил Петков”, гласи още позицията, публикувана на страницата на Руското посолство.

"Днес господин министър-председателят, който разбира, че някой ще се опита да свика министерския съвет за решаване на този въпрос, отиде в командировка. Цялата отговорност за тежките последствия на такава стъпка, лежи изцяло върху правителството на България, правителството на Кирил Петков, защото те, навярно разбират и знаят какво правят. Ако не възстановим нормалната работа на посолството, то това ще бъде огромна щета за нашите двустранни отношения, които са вече на 148 години", каза Елеонора Митрофанова пред ТАСС.

Коментар по темата направи и премиерът в оставка. „Нито един дипломат не трябва да си позволява да поставя ултиматуми на българската държава. 70 наистина е сериозна бройка, но останалите 43 също са много. Ние имаме 12 души в Москва. Мисля, че г-жа Митрофанова трябва да спре да се изявява по медиите. Нашите отношения с Русия трябва да продължат. Никоя държава на трябва да поставя условия на независима България от днес за утре”, обяснява той.

ВСИЧКО ЗА ДИПЛОМАТИЧЕСКОТО НАПРЕЖЕНИЕ ПО ОСТА БЪЛГАРИЯ-РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.