С проекта се възлага на МС да предприеме действия за нормализиране на диалога с Руската федерация

"БСП за България" са внесли проект на решение в деловодството на парламента във връзка с обявяването на 70 дипломати и служители от Руската федерация за персона нон грата". Това обяви народният представител Борислав Гуцанов от трибуната на парламента и настоя председателстващият заседанието Мирослав Иванов от "Продължаваме Промяната" да включи проекторешението в дневния ред на парламента днес. 

Временно изпълняващият длъжността председател на Народното събрание Мирослав Иванов отказа с мотива: "Считам, че е по-рационално да изчакаме развоя на събитията и Народното събрание при необходимост, дори в извънредно заседание, г-н Свиленски, да се събере и да вземе отношение по казуса. Затова тази точка няма да я включа в дневния ред за днес", каза Иванов.

Петков: Нито един дипломат не трябва да си позволява да поставя условия на независима България

Председателят на ПГ "БСП за България" Георги Свиленски отовори от трибуната: "Аз не знам защо си играете и с националната сигурност, и с международните отношения, и с всичко, което се случва в момента. Стана ясно кой е виновен, разследването го проведохме, но трябва да вземем решение, апелира Свиленски и настоя за включване на точката в дневния ред".

С проекта на решение се възлага на МС да предприеме необходимите действия за нормализиране на диалога с Руската федерация. Предвижда се министър-председателят незабавно да даде указания за временно спиране на действието на връчените ноти за обявяване на Persona non grata на 70 дипломати и служители от руските дипломатически и консулски представителства в България, а министърът на външните работи да започне разговори с руската страна по трайно разрешение на възникналата ситуация.

По-рано България отклони нотата на Русия.

ВСИЧКО ЗА ДИПЛОМАТИЧЕСКОТО НАПРЕЖЕНИЕ ПО ОСТА БЪЛГАРИЯ-РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БТА