Говорителят на Кремъл направи коментара пред агенция "Интерфакс"

Въпросът за закриването на руското посолство в България ще бъде разгледан от руското външно министерство и ако е необходимо - ще бъде докладван на президента. Това заяви  Дмитрий Пексов пред руската агенция "Интерфакс". 

Така говорителят на Кремъл коментира изказването на руския посланик в София Елеонора Митрофанова на страницата на руската дипломатическа мисия в социалните мрежи. Тя каза, че жалбата на руската страна до българското външно министерство е оставена без уважение. „В тази връзка възнамеряваме незабавно да поставим въпроса за закриване на руското посолство в България, което неминуемо ще доведе до закриване на българската дипломатическа мисия в Москва“, написа Митрофанова. Тя добави, че ще постави този въпрос пред държавното ръководство на Русия.

Песков отговори на въпроса на "Интерфакс" дали в Кремъл е получено обжалване от ръководителя на дипломатическата мисия и дали то ще бъде разгледано. „Въпросът  ще бъде разгледан от Министерството на външните работи на Русия и при необходимост ще бъде докладван на президента“, каза говорителят на Кремъл.

На 28 юни българските власти обявиха, че общо 70 дипломатически и административно-технически служители на руското посолство и други руски задгранични институции в страната трябва да напуснат София. По-късно руското посолство поиска България да оттегли решението за експулсиране на дипломатическите ѝ служители. Въпреки това премиерът в оставка Кирил Петков в петък каза, че няма да промени решението си.

ВСИЧКО ЗА ДИПЛОМАТИЧЕСКОТО НАПРЕЖЕНИЕ ПО ОСТА БЪЛГАРИЯ-РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.