Това заяви руският външен министър в понеделник

Русия ще отвърне с реципрочни мерки на експулсирането на руски дипломати от България. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция в понеделник, цитиран от ТАСС.

„Що се отнася до реалното състояние на нещата - хората, които България незаконно експулсира, обяви за персона нон грата - повечето от тях осигуряваха жизнеспособността на нашите дипломатически мисии. Сега, след тази напълно незаконна акция, според оценката на Министерството на външните работи на Русия е напълно невъзможно посолството да функционира нормално. Естествено, ние ще отговорим на нашите български колеги по реципрочен начин”, посочи той.

МВнР на Русия с коментар за изгонването на руските дипломати

Руският външен министър подчерта, че експулсирането на руските дипломати от България не е самостоятелен ход на Кирил Петков. „Коментарът тук според мен е очевиден. Това не е самостоятелно решение на действащия министър-председател, който има напълно открита, недвусмислено проамериканска ориентация и е готов да изпълни всяко желание на своя суверен”, каза той.

„А желанията на суверена са да убие историческата памет у българите, да разруши основите на една връзка, която се е втвърдявала в общата борба за независимост и в много други ситуации, включително и в най-новата история”, добави още Лавров.


Според него тази политика на Вашингтон не се отнася само за България. „Те искат да убият историческата памет и на другите народи на Балканите, особено на православните, между другото. Затова няма нужда да коментираме, освен да добавим, че самото ръководство на България беше изненадано от решението на действащия министър-председател, което не се основаваше на българските процедури за подобен драстичен ход”, категоричен е външният министър на Русия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.