Левицата обвини кабинета в старт на чистка на кадри, които са от техните редици

Ново напрежение по оста БСП - президент. Левицата обвини назначения от Румен Радев кабинет в старт на чистка на кадри, които са от техните редици. И призоваха - президента да не се занимава с тях в следващите два месеца. В основата на напрежението е служебният кабинет, в чиито ръце държавният глава даде властта. А критика за състава му дойде минути след назначаването му от лидера на БСП Корнелия Нинова.

„Не знам с какво съм заслужила цяло правителство да бъде наречено „анти Нинова”, каза тя.

„Не знам какво е визирала г-жа Нинона. Ако е визирала тримата министри, които и днес са членове на НС на БСП, смятам, че те са гордост за всяка една партия, в която членуват. И г-жа Лечева, и Крум Зарков, и Явор Гечев са професионалисти", обясни вицепрезидентът Илияна Йотова.

Свиленски за служебния кабинет: Започват с чистки и реваншизъм срещу членове на БСП

Тя и БСП се разминаха и по още една тема - какво наследство е получил служебният кабинет от предишната власт.

„Не са една и две кризите, с които трябва да се преборят за един много ограничен период от време”, уточни Йотова.

„Държавата не е в някаква нестабилност, за каквато се опитват от президентската институция да внушават на българското общество”, обясни Георги Свиленски.

Появи се и още един спор между „Позитано“ 20 и „Дондуков“ 2. За това какви са задачите пред кабинета „Донев“.

„Да върнат стабилността в страната и да осигурят сигурност на българските граждани - от енергийните доставки до ситуацията с COVID-19”, каза Йотова.

„Основното задължение на служебния кабинет е да бъдат организирани честни предсрочни избори”, каза Борислав Гуцанов от БСП.

„Тези хора започват с чистки. Започват с реваншизъм, с показано срещу членове на БСП” смята Георги Свиленски.

Повод за думите на БСП е рокада в Национална компания „Железопътна инфраструктура“. От левицата алармираха, че в първия ден на новата власт е била уволнена зам.-генералния директор на компанията Гергана Алексова, която е член на БСП. И посочиха, каква според тях, е целта.

„БСП да бъде унижена, да отиде на тези избори с петно. Още повече това да се внушава от президенската институция. Левицата даде всичко от себе си тези двама души да станат президент и вицепрезидент”, обясни Свиленски.

От Национална компания „Железопътна инфраструктура“  посочиха, че срещу тях е имало политическа репресия от левица.

От компанията обясниха, че Гергана Алексиева е била освободена заради „несправяне със задълженията й”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.