Те предизвикаха и дебат кога е било по-добре - преди или сега

Българин събра десетки хиляди ретро снимки на София. Колажите с облика на столицата от миналото се превърнаха в хит в социалните мрежи. Те предизвикаха и дебат кога е било по-добре - преди или сега.

Автор на успения проект “Машина на времето” е Ясен Събев. Той обича да се разхожда, да снима и да напомня какво остана безвъзвратно изгубено в зората на новия век. „Харесвам стари неща, ретро неща, носталгични неща. Като цяло характерът ми е малко такъв – меланхоличен", казва Ясен.

Затова събира стари снимки и ги сравнява със съвременния облик на местата, запечатани в тях. 

„Много хора казват, че преди е било по-добре. И си казах – защо да не видим дали наистина е било по-добре“, споделя Ясен за това как се ражда неговата идея. 

Вдъхновява се докато шофира и разглежда София. Той снима всичко, за което подозира, че съществува архив. Често посещава библиотеките. Казва, че в архивите на вестниците от миналото стои цяла забравена вселена. 

За да разбере къде е направена всяка една ретро снимка Ясен следи за детайлите. Той се ориентира по атмосферата или по-отличителни елементи. 

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.