Той подобри постижението на собствената си сестра

17-годишният Мак Ръдърфорд кацна усешно на летище до София. Така той стана най-младият пилот, обиколил света със самостоятелен полет. Тийнейджърът потегли на околосветската си обиколка от България през март. Така за около пет месеца месеца той премина през 52 държави  и успя да подобри рекорда на по-голямата си сестра - Зара, която преди няколко месеца направи подобно нещо, но на 19 години.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Датата е 23 март. Летището – София Запад край Радомир. Тогава все още 16-годишният Мак се готви за предизвикателството на живота си.Преди полета получава подарък – мече, което се превръща в негов единствен спътник. А мисията на тийнейджъра е ясна:„Искам да покажа, че промяната започва от младите хора“.

Пет месеца по-късно Мак се завърна на същото място. Със същото мече. Но вече със световен рекорд зад гърба си, след като прелетя над 4 континента и над повече от 30 държави.

 “ Чувствах се страхотно през цялото време. Страхотно е да си в облаците, изпитваш чувство на свобода”, сподели Мак Ръдърфорд.

Белгиецът се превърна в най-младия човек със самостоятелна околосветска обиколка, подобрявайки рекорда на сестра си - Зара.

„Всички места, които посетих бяха прекрасни. Преживяванията навсякъде бяха различни. Да летиш над пустинята не е същото като да летиш на Гренландия. Всяко място беше съвършено различно”, споделя младежът.

На летище София Запад Мак беше посрещнат именно от своята сестра. Тя кацна малко преди него с друг самолет.

„Няма състезание между нас наистина. И двамата минахме по различен път, просто съм много щастлива, че идва”, сподели Зара Ръдърфорд.

19-годишната Зара Ръдърфорд обиколи света със самолет

Родителите на Мак и Зара също са пилоти. За тях вълнението беше най-голямо да видят завръщането на сина си.

„Гордост. Чувствам толкова много гордост, но също и… облекчение. Облекчение, че се завърна, че е в безопасност. И сега вече можем да спим спокойно”, твърди майката на Мак Беатрис.

„Мисля, че той се справи брилянтно. Надявам се, че това, което направи той, ще вдъхнови младите да преследват мечтите си, докато техните родители им помагат да преследват тези мечти”, подчерта и бащата на младежа Сам.

По време на пътешествието си Мак прекарал една нощ на необитаем остров. Спал в барака на скъсан матрак. „Това беше огромно предизвикателство, стана много тъмно, времето беше лошо, започна да вали”, разказва той.

„Обадих му се да го попитам какво става. Разбрах, че е имал дълъг полет от Япония до Аляска - около 10 часа и заради силен насрещен вятър не е успял да стигне до Аляска. И затова е спал на необитаем остров, което е толкова готино”, твърди сестра му Зара.

А това му спечелило нов прякор - Макинзон Крузо.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.