На оглед пристигна и премиерът Гълъб Донев

В петия ден след потопа в Карловско - огромна вълна от съпричастност. Над 600 доброволци се включиха с помощ към засегнатите райони. В пострадалото от наводененията село Каравелово отиде и министър-председателят Гълъб Донев. Премиерът провери на място действията на институциите. 

Държавата ще помогне на всяко едно пострадало от наводненията семейства, заяви служебният премиер. "Хората, чийто къща са разрушени, ще им бъдат предоставени временни жилища. Агенцията за социално подпомагане ще осигури всичко необходимо на семействата с деца, които след дни трябва да тръгнат на училище", категоричен беше Гълъб Донев. 

"В деня на Съединението българи от цялата страна се обединиха и дойдоха в Каравелово, за да помогнат на пострадалите от бедствието хора", подчерта от свяо страна кметът на Карлово Емил Кабаиванов. 

За първите четири дни над 600 военнослужещи са  били на терен и са работили в трите засегнати села - Богдан, Слатина и Каравелово. С тях е имало 67 специализирани машини - инженерна техника. Ситуацията в бедстващия рeгион остава критична най-вече заради калта, разрушила къщи, мостове и улици. Стотици хора в няколко села остават без достъп до къщите си.

Каравелово

В Каравелово реката все още продължава да тече през улиците на населеното място. Много са пострадалите домакинства. Петър Петров е сред засегнатите. В неговия дом има над метър вода и тиня, отнесен е и дворът му. „Причината за бедствието е водната стихия. Ние тук язовири нямаме, освен дъжда - не знам. И дърветата, които са се събрали в коритото на реката”, смята Петров. Относно помощта от 375 лв. за пострадалите каза: „Какво мога да направя с тях - 7 торби цимент”, е мнението на мъжа.

Ток вече има, питейна вода обаче - не. Раздават се бутилки с минерална. Призивите към служебния премиер, който пристигна на мястото, е да съдейства с изпращането на техника.

Ивайло Грозданов е полицай от Пловдив. В почивния си ден е довел цялото си семейство, включително 8-годишния си син, който е най-малкият доброволец. „Той сам пожела. Даже той беше инициаторът на нашето семейство да дойде да помага. Специално му купихме ботуши, лопата. Днес е един чудесен ден да покажем, че Съединението прави силата. Всички, като се съединим, ще успеем да се преборим с бедствието”, казва доброволецът.

Георги Георгиев отишъл с малък багер. Минава от двор на двор, за да разчиства тоновете кал и тиня. Цяла група от доброволци е дошла от Хасково и София. Сред тях има хореографи, лекари и IT специалисти.

Украински бежанци също отидоха да помогнат на пострадалите. Донесоха храна за възрастните хора. Решили да дойдат, след като преди месеци хората в Каравелово се обединили и им помогнали с лекарства. Сега отговарят на доброто с добро. „Март месец Каравелово събра куп пари за нашите лекарства за Украйна и украинци, така че това е нашият жест към тях. С резачки, с лопати чистим дворове, после влизаме в къщи и чистим къщи”, казва Наталия Елиас.

Богдан

Зам.-кметът на Карлово Данка Люртова посочи, че основна задача в Богдан е вкарването на реката в коритото на дерето. На терен в понеделник са работили четири верижни машини и шест багера, които са разчиствали улици и дворове. Комисия се е заела с описването на пораженията във всяка къща.

Жители на Богдан обясниха пред NOVA, че са във воден ад. „Приливна вълна отнесе къщите ни. Военните ни помогнаха и искаме да им благодарим. Имаме нужда от всякаква техника, матраци, кой с каквото може да помогне”, каза Ранчева.

Тежката техника влезе рано във вторник сутрин в дерето, за да се опита за пореден ден да проправи път на водата идваща от Балкана. След оттеглянето на водите от домовете на най-пострадалите хора се появи и нуждата от материална помощ.

Въпреки, че достъпа до засегнатите къщи е труден, започна частично описване на щетите. "От понеделник имаме комисия, която описва всяка една къща. Какви са пораженията в нея и от какво хората ще имат необходимост. Но къщите са стотици и ще ни трябват няколко дни, за да се справим с това", подчерта зам.-кметът Люртова. 

На този фон в село Богдан влязоха около 200 доброволци. Въпреки струпания човешки ресурс, властите не виждат в близко бъдеще, как ще се справят сами. Не е ясно ще стигнат ли и средствата, които държавата е отделила за подобни ситуации. Възможност имало и за помощ от Европа.

"Първо се гледа националният бюджет - какво и колко може да покрие. И след това идва Европейското финансиране", посочи премиерът Донев, който посети пострадалото село. 

Село Богдан е с около 800 жители. Пряко и косвено засегнати от водното бедствие са около половината от хората.

Слатина 

В село Слатина имат нужда не от доброволци, а от тежка техника. Половината село е буквално засипано от пясък и затрупано от дървета.

Димитър Ангелов е юрист и рок музикант. Днес обаче е общ работник в дома на непознати хора от карловското село. „Ние, българите, сме много силни в това да се обединяваме. Едно от смислените неща, които можем да правим. И точно защото днес е ден на Съединението”, твърди адвокатът. Дамяна Банкова пък успя да разчисти дома на майка си, благодарение на хора с отворени сърца, като Димитър.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.