Мнозина сравняват съпругата на престолонаследника Уилям с майка му Даяна

Кейт Мидълтън, съпругата на британския принц Уилям, израства от обикновено момиче във връзка с бъдещ монарх до център на британското кралско семейство, съобщава Ройтерс.

Катрин Мидълтън е най-голямото от трите деца на семейство от средната класа. Сега тя носи титлата „принцеса на Уелс“. Последната такава беше покойната Даяна, майка на престолонаследика Уилям, която бе известна и със звездния си статут, и с благотворителната си дейност.

Членовете на кралското семейство на погребението на Елизабет II (ВИДЕО+СНИМКИ)

Кейт не е знаменитост от такъв характер. Тя е член на кралското семейство с изключително натоварен график и без противоречия в публичния имидж. 

Сравненията с Даяна, чийто годежен пръстен със сапфир и диамант сега носи Кейт, са неизбежни. Коментаторите са категорични, че новата принцеса на Уелс не се опитва да върви по стъпките на прочутата си предшественичка. 

Самият Уилям направи сравнение между майка си и Кейт при годежа през 2010 г. Принцът каза, че никой не може да замести майка му. Кейт и Уилям следват собствената си съдба.

Комбинацията от блясък и адаптивност допълнително засилват популярността на 40-годишната принцеса. Според британците Кейт и Уилям са модерното лице на 1000-годишната монархия. Покойната кралица излъчваше стабилност в продължение на десетилетия. 

Най-красивите кралски сватбени рокли за всички времена (ГАЛЕРИЯ)

Крал Чарлз Трети, свекърът на Кейт, увеличи популярността си след смъртта на майка си Елизабет Втора. Въпреки това той далеч невинаги се е радвал на широка обществена подкрепа.  

Кейт има три деца. Освен на бъдещия крал – принц Джордж, тя е майка на принцеса Шарлот и принц Луи. 

В миналото Кейт е била обект на шеги в кралските кръгове заради обикновения си произход. Сега липсата на синя кръв се разглежда като предимство. Благодарение на факта, че по произход не е аристократка, Кейт се доближава много по-лесно до обикновените хора. 

Самата тя признава, че влизането в кралското семейство е било трудно за нея. Адаптацията й е напълно успешна. 

Семейството на Уилям и Кейт води скромен начин на живот на остров Ангълси, Северен Уелс от 2011 г. до 2013 г. Там Уилям е на служба в Кралските военновъздушни сили като пилот на хеликоптер. 

АКО ДАЯНА БЕШЕ ЖИВА: Какъв би бил животът на кралското семейство (ГАЛЕРИЯ)

Кейт често пазарува в местния супермаркет. Живеем спокойно и това е добре, казва тогава Уилям. Тези, които познават отблизо Уилям и Кейт, се възхищават на нейната трезва преценка на кралския й статут. Джейми Лоутър-Пинкертън , приятел на двойката и техен частен секретар в миналото, казва, че Кейт е старомоден тип жена, която не обича драмата. 

За разлика от Кейт, малкият брат на Уилям – Хари, и съпругата му Меган предизвикват противоречиви чувства заради оттеглянето от кралското семейство и интервюто с Опра Уинфри от 2021 г. Тогава Меган обвини кралското семейство в загриженост заради кожата на сина й. Съпругата на Хари каза, че е била на път да се самоубие. 

От щастливо детство към кралски романс 

Кейт е родена на 9 януари 1982 г. в Бъркшър, западно от Лондон. Баща й Майкъл работи като пилот. Майка й Карол е стюардеса. По-късно семейството започва свой кетъринг бизнес. Когато е на 2 години, Кейт заминава за Йордания с родителите си и живее няколко години в Аман. След завръщането си в Англия Кейт израства в Бъкълбъри. 

Бъдещата принцеса учи в колежа „Марлборо“ – частно училище в Западна Англия. Тя е запалена спортистка. 

Кейт признава, че е имала много щастливо детство с отдадени на семейството родители. 

През 2001 г. Кейт започва да учи история на изкуството в университета „Сейнт Андрюс“ на източния шотландски бряг. Именно там тя среща Уилям. 

Двамата позират за прочута обща снимка от благотворително събитие. После споделят общо жилище с приятели. Започват да излизат на срещи. 

40 Е НОВОТО 20: Очарователната Кейт Мидълтън празнува рожден ден (ГАЛЕРИЯ)

Уилям и Кейт казват, че са били приятели повече от година, преди между тях да се зародят чувства. Според Уилям двамата имат общи интереси и се забавляват чудесно заедно.  

Връзката им не е безпроблемна. Двамата скъсват за кратко през 2007 г. След сдобряването им медиите започват да наричат бъдещата принцеса „Чакащата Кейт“. Катрин не харесва този прякор, който намеква за очакванията принцът да й направи предложение за женитба. Уилям казва, че сключването на брак не е състезание.

Двамата се женят на кралска церемония през април 2011 г. Сватбата им е наблюдавана от милиони хора по света. В деня на бракосъчетанието кралица Елизабет Втора дава на младоженците титлите „Херцог и херцогиня на Кеймбридж“. 

Независимо от сравненията с Даяна, коментаторите са единодушни, че Кейт следва свой път. Днес тя е възприемана като ролеви модел за кралското семейство. Според кралския историк и биограф пример за поведението на Кейт е именно Камила, втората съпруга на Чарлз, която покойната Даяна е обвинявала за разпадането на брака си. 

Най-красивите принцеси и кралици на всички времена (ГАЛЕРИЯ)

ДАЯНА - ПРИНЦЕСАТА НА НАРОДА: Животът й в снимки (ГАЛЕРИЯ)

73 ГОДИНИ БРАК: Любовната приказка на кралица Елизабет и принц Филип (ГАЛЕРИЯ)

Източник: БТА