Наръчник ще описва как да се говори за хората със зависимости

„Розовата къща”  в София е един от центровете за зависими. Хората, които търсят помощ там, обикновено са активно употребяващи наркотици. Те имат нужда не само от храна, дрехи, лекарства, но и от възможност за преодоляване на кризата, която преживяват и ресоциализация.

„В последната година и половина имаме около трима души, които когато потърсиха помощ от нас, живееха на улицата. И успяхме заедно с тях да работим не само за стабилизиране на здравето и емоциите им, но също така намаляване на употребата на наркотици. В момента тези хора работят и има къде да живеят”, разказа Елмира Нешева от „Розовата къща”.

От „Центъра за хуманни политики” възнамеряват да издадат наръчник, в който да се обясни какво представлява зависимостта и как да се говори за хората със зависимости.

„Когато за една тема не се говори, тя от една страна става много интересна за хората, а от друга страна ги плаши. За мен е безкрайно важно да има промяна, за да може ние да започнем да гледаме на тези хора с капацитет, на хора, които могат да дадат нещо на това общество”, допълни Юлия Георгиева, която е председател на Центъра за хуманни политики.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.