Те искат увеличение на заплатите

Служители на регионалните здравни инспекции излязоха на едночасов мълчалив протест в няколко града на страната. Те настояват за увеличение на заплатите им с 50% със задна дата и дадоха срок на Здравното министерство до края на седмицата.

Инспекторите твърдят, че не са получавали увеличение на заплатите си от две години. Премахнати били и COVID добавките им.

Екатерина Ганчева е млад специалист в Регионалната инспекция в Добрич. Една от малкото, решили да заемат тази длъжност, въпреки възнаграждението. „Моята заплата, не ме е срам да кажа - е 800 лв. по договор. След като си платя всички осигуровки и данъци, оставам с 620 лв. Това просто е унижение”, каза тя.

Средната заплата в инспекцията не е много по висока - 1 290 лв. „Аз съм с 40 години трудов стаж, а след нас не идва никой”, обясни Миглена Попова - експерт в отдел „Паразитология” в РЗИ-Добрич. 

 СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Директно с предупреждение за напускане излязоха от РЗИ-Враца. „Много хора напуснаха и в момента имаме недостиг. Шест са незаетите места”, коментира директорът на Дирекция „Надзор на заразните болести” д-р Чавдар Манов.

В Ямбол служителите попитаха защо техните заплати не са били предвидени в държавния бюджет за тази година. „Никога не сме били алчни, но искаме да се сещат за нас, не само когато действително има нещо”, каза работеща в РЗИ.

Министърът на здравеопазването Асен Меджидиев подкрепи исканията на протестиращите, като потвърди, че има огромен недостиг на кадри в сектора.

„Като служебен министър не мога да направя нищо, докато нямаме парламент. За да мога да увелича техните доходи, трябва да мине законово в парламента. Въпреки това, нашето правителство ще се постарае тези хора да бъдат компенсирани, защото не са в добро положение и съвсем основателно протестират”, подчерта той.

Остава отворен въпросът какви ще бъдат компенсациите и дали ще удовлетворят исканията на протестиращите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.