По време на речта на Тръс екоактивисти издигнаха банер с надпис „Кой гласува за това?“

Протестиращи симпатизанти на Greenpeace в Обединеното кралство прекъснаха речта на министър-председателя Лиз Тръс по време на конференцията на Консервативната партия. Обвиненията на природозащитниците бяха, че се е отказала от предизборните си обещания.

По време на речта на Тръс екоактивисти издигнаха банер с надпис „Кой гласува за това?“, предаде АФП. Двете момичета, които държаха банера - Ребека Нюсъм и Ейми Маккарти, бяха изгонени от залата в Бирмингам под радостни възгласи и аплодисменти на делегатите.

По-късно в изявление след ареста си Нюсъм коментира, че Тръс е "прекарала повечето от предизборните обещания „през шредера“.

„Хората гласуваха за решителни действия по отношение на климата, мораториум за фракингаза това Великобритания да стане водеща в света в защитата на околната среда, и да предприеме мерки за справяне с бедността и неравенството. Това, което получават всъщност, е фракинг, потенциална климатична криза, и др."

Британският премиер: Ще доставяме военна помощ на Украйна, докато не победи

Тръс, която замени Борис Джонсън на поста премиер на Обединеното кралство само преди месец, обеща да стимулира бавния икономически растеж на Обединеното кралство, да се справи с нарастващата инфлация чрез намаляване на данъците, но в същото време действията й стресират пазарите и пораждат страхове за нарастване на държавния дълг.

Greenpeace и други компании вече призоваха правителството да наложи данък върху свръхпечалбите на енергийните компании.

Тръс, която е и бивш служител на петролната компания Shell, осъди протестиращите и ги обвини, че „предпочитат да протестират, отколкото нещо да правят; и предпочитат да говорят в Twitter пред вземането на трудни решения.“

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС