Ман е награждавана с шест медала за вярната си служба и е изпращана на мисии в Ирак и Афганистан

Тя е полковник от морската пехота на САЩ, на 45 години е и вече е първата индианка в космоса. Тя е Никол Ман - един от четиримата астронавти, които излетяха от центъра "Кенеди" във Флорида към Международната космическа станция (МКС) късно снощи (българско време).

Ракетата Falcon 9 на SpaceX се очаква да пристигне на МКС в четвъртък вечерта.

Полковник Ман заяви пред Би Би Си, че се надява мисията да вдъхнови бъдещите поколения.

„Надявам се, че мисията ще вдъхнови младите деца от коренното население на Америка да следват мечтите си и да осъзнаят, че някои от тези бариери, които съществуват или са съществували, са разрушени”, каза тя.

„Всеки път, когато сме в състояние да направим нещо, което е първо или не е правено в миналото, това е толкова важно”, добави тя. "Те имат тези възможности."

Ман има богат опит в пилотирането на различни самолети за Корпуса на морската пехота на САЩ. Награждавана е с шест медала за вярната си служба и е изпращана на мисии в Ирак и Афганистан.

Тя е и регистриран член на индианските племена Уайлаки от Кръглата долина. Племената от години протестират срещу обществена дискриминация, която води до икономически трудности и недостатъчно финансиране на техните училища.

Никол Ман трябваше дълго да почака преди да дебютира в космоса, след като завърши обучението си за астронавт едва през 2015 г.

Тя посочи, че след като пристигнат на Международната космическа станция, екипът им планира да проведе около 250 научни изследвания. Включително подпомагане на 3D принтирането на човешки клетки за отглеждане на домати и потенциално провеждане на космически разходки.

Въпреки че има право да вземе със себе си само ограничен брой лични вещи - като сватбения си пръстен и снимки - преди излизатането полковник Ман заяви пред Би Би Си, че ще вземе и вещи, които да напомнят за корените ѝ.

Екипаж 5 временно ще увеличи броя на хората, живеещи на МКС, на 14.

Останалите членове на екипажа са американецът Джош Касада, японецът Коичи Ваката и руската космонавтка Анна Кикина.

САЩ и Русия обещаха, че ще продължат съвместната си работа в космоса, въпреки възникналото напрежение след руската инвазия в Украйна.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Автор: Вяра Николова