Сред най-известните ѝ творби са романите "Мястото" и "Обикновена страст"

Нобеловата награда за литература за 2022 г. се присъжда на френската авторка Ани Ерно „за смелостта и клиничната острота, с които тя разкрива корените, отчужденията и колективните ограничения на личната памет“. Това се казва в официалното съобщение на Шведската академия. 

Френската писателка Ани Ерно е родена през 1940 г. и е израснала в малкото градче Иветот в Нормандия, където родителите й са имали комбиниран магазин за хранителни стоки и кафене. Сред най-известните ѝ творби са романите "Мястото" (1983) и "Обикновена страст" (1992). Носител е на множество литературни отличия. През 2019 г. печели наградата "Грегор фон Рецори" за "Una Donna" и попада в кратияк списък за Международна награда "Мен Букър" за "Годините". През 2018 г. получава награда "Хемингуей" за цялостно творчество.

В своите книги Ерно последователно и от различни ъгли разглежда един живот, белязан от силни различия по отношение на пол, език и класа. Пътят ѝ до авторството е дълъг и труден.

Нейната паметна работа, акцентираща на нейния селски произход, се появява рано като проект, опитващ се да разшири границите на литературата отвъд художествената литература в тесния ѝ смисъл. Въпреки класическия си характерен стил, тя заявява, че е по-скоро „етнолог на себе си“, отколкото писателка.

Наградата се присъжда от Шведската академия и е на стойност 10 милиона шведски крони (914 704 долара). Наградите за постижения в науката, литературата и мира са учредени със завещанието на шведския химик и инженер Алфред Нобел, чието изобретение на динамита го направи богат и известен, и се присъждат от 1901 г.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.