„Съединените щати и България са стратегически партньори в сферата на сигурността”, заяви Херо Мустафа

Конгресът на САЩ одобри близо 40 милиона долара допълнително чуждестранно военно финансиране за България, съобщи американското посолство. То е предназначено за подкрепа на модернизацията на българските въоръжени сили, за засилване на колективните отбранителни усилия на НАТО в региона и за надграждане на способностите и оперативната съвместимост на България за възпиране и защита срещу повишените рискове за Алианса в този критичен регион.

„България предостави ценна хуманитарна помощ за Украйна на фона на руската пълномащабна инвазия и допринесе значително за колективната отбрана, като стана домакин на многонационалната бойна група на НАТО, която е важен елемент от възпиращата и отбранителна позиция на Алианса на източния фланг. България също така предостави убежище на десетки хиляди разселени украинци”, пишат от мисията.

Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа заяви: „Съединените щати и България са стратегически партньори в сферата на сигурността. Ние сме по-силни заедно. Това ново финансиране ще ускори ключовите усилия за модернизиране на Българската армия, които са жизненоважни за постигането на целите на НАТО за повишена оперативна съвместимост и по-добра колективна сигурност”, заявява тя.

Военното финансиране е част от цялостен пакет за подкрепа, обявен от Държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен на 8 септември. Целта на този пакет е да укрепи сигурността на Украйна и 17 от нейните съседни държави, включително България, които са в потенциален риск от бъдеща руска агресия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.