Откриването на културния център предизвика и протести

Политически реакции в Северна Македония след вчерашното откриване на българския културен клуб в Охрид, който носи името на "Цар Борис Трети". Премиерът Димитър Ковачевски определи това като провокация.

На този фон преди дни беше конституиран съвещателен орган в Северна Македония, който ще дава становище за характера на историческите личности. Той ще дава и одобрение за имената на българските културни клубове при съседите ни. В случая с името на Цар Борис Трети местните жители в Охрид са взели писмено разрешение от наследник на царя - синът му Симеон Сакскобургготски.

Името на клуба са избрали граждани на Северна Македония, с българско самосъзнание. Част от тях имат и български паспорти. Сдружението им "Цар Борис Трети" е създадено миналата година.

След това дружеството е регистрирано в Централен регистър в Скопие, обясни пред NOVA председателят на фондация "Македония" Виктор Стоянов.

Вътрешният министър на РСМ: Подкрепям протеста срещу българския клуб

"На първо място, осъждам откриването на този културен център с такова име, въпреки че е открит от граждани на нашата страна. Смятам го за провокация, която не носи полза на никого. Смятам, че откриването на културен център трябва да носи името на някой, който събира хората, а не на някой, към когото гражданите изпитват негативни чувства", посочи премиерът Димитър Ковачевски. 

"След като самата РСМ открито обявява, че е против това дружество, а то е открито по всички закони на РСМ. То е напълно легално и законно - значи България трябва да се намеси и да обяви, че ще защитава това дружество и неговата дейност, която е да се създават мостове между българи и македонци. Цар Борис не е спорна личност, той е защитил българските евреи. Ние знаем историята. Ще кажат, че и името Гоце Делчев е провокация. Не заради друго, а защото те не искат да има български дружества в РСМ. Те не желаят да има наша култура там. И това им пречи, а не името Цар Борис или Ванчо Михайлов", посочи от свося страна председателят на фондация „Македония” Виктор Стоянов. 

Недоволните македонци, които протестираха вчера, приемат Цар Борис Трети като "фашистки държавник, слуга на Хитлер и борец срещу македонизма". В западната ни съседка текат и регистрации на други две дружества, които ще носят имената на Цар Фердинанд и Гоце Делчев.

"Сега в РСМ се създаде тяло, което ще определя кое име е позволено и кое не. Ако името е Георги Димитров, ако името е на някой друг комунистически лидер, сигурно пак никой няма да се разсърди, каза Атанас Величков, журналист в сайта tribuna.mk.

На 30 октомври пък в Благоевград врати ще отвори македонски културен център, който ще носи името Никола Вапцаров.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.