Прокуратурата се самосезира, ГДБОП и ДАНС проверяват информацията

Интернет страницата на Администрацията на президента е била обект на масирана DDoS атака, свързана със забавяне или временно ограничение на достъпа до сайта, съобщиха от Президентството.

Уточнява се, че са предприети мерки за намаляване на въздействието на атаката. „В нито един момент не е имало посегателство върху съдържанието на сайта, а само затрудняване на достъпа до него”, допълват от прессекретариата на президента.

По-късно стана ясно, че Софийската градска прокуратура се е самосезирала във връзка с разпространената информация за хакерска атака срещу български сайтове. Атаката е била от типа DDoS-разпределителна атака за отказ от услуга.

Прокурор в СГП незабавно е разпоредил извършването на проверка по наличната информация. Тя е възложена на Държавна агенция „Национална сигурност“ и на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на МВР.

Коментар по темата в Twitter направи и главният прокурор Иван Гешев: „Държавните институции са подложени на атака вероятно от руски хакерска групи. Прокуратурата, заедно със службите за сигурност, ще защитят българския национален интерес и този на европейските ни партньори от зловредно влияние”, обясни той.


От самото начало на деня спешните екипи на Министерство на електронното управление, МВР, ДАНС, Информационно обслужване, както IT екипите на държавните администрации работят по предотвратяването и превенцията срещу кибератаки с различни сила и интензитет, съобщиха от Министерство на електронното управление.

„Към този момент всички институционални сайтове работят нормално, като има готовност да се реагира при нови ситуации”, уточняват от ведомството.

От МЕУ обясняват, че подобни кибератаки се случват на ежедневна база и те не са прецедент. А екипите по киберсигурност работят в постоянен режим 24/7 и успяват да неутрализират всеки сигнал или опит за атака.

Министерството напомня, че в самото начало на управлението на служебния кабинет приоритетно е стартирал проектът за надграждане на капацитета на защитената интернет среда на държавната администрация.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.