По думите му за втория мандат има надежда да се получи развитие

Ако се подходи достатъчно сериозно, е възможно да има обединение около антикризисните мерки още на етап, на който няма създадено правителство. Диалогът трябва да започне веднага. За втория мандат имаме надежда да се получи развитие. Това каза Мартин Димитров от "Демократична България" за "Твоят ден".

"Процесът по търсене на управленско мнозинство трябва да върви отделно от този да се работи по спешното законодателство, бюджета, антикризисните мерки и Плана за възстановяване. Трябва да направим максималното едното да не пречи за другото. Краят на октомври очакваме предложението на МФ за Бюджет 2023. Експертният разговор трябва да върви извън партийния. Предишното правителство не биваше да бъде сваляно, оставихме бюджетен излишък от 1,5 млрд.", смята той.

Димитров: България е малък консуматор на газ, при минимални усилия няма да има проблем с доставките

По думите му ако не се приеме нов бюджет, се работи по този от изминалата година, плюс измененията, които МС успее да направи. "С такава голяма инфлация това не е добър вариант, трябва да има нов бюджет, който да включва добре насочени към конкретни групи компенсации за хората. Да има две тарифи за ток, парно и газ. Това ще стимулира намаляване на потреблението по естествен път", подчерта Димитров. 

Според него дългова криза може да има при неовладяване на бюджетния дефицит. А по темата с осигуряването на газа смята, че се създава неоснователен страх. "Нашите приоритети са съдебна реформа, включително прокуратурата, нисък бюджетен дефицит и неувеличаване на данъците и отношението към руската агресия в Украйна", отбеляза той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.