Работата на Народното събрание е ключова за бюджета

По въпросите за тежката икономическа и политическа обстановка в България мнение изказаха икономистите Калоян Стайков и Стоян Пенчев в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Панчев смята, че ще се стигне до избор на председател на НС и гласуване на бюджета за 2023 г., а Стайков е на мнение, че при липса на мнозинство няма възможност за сериозни реформи.

По темата за бюджета Пенчев каза, че няма нужда от актуализация, дори и да остане стария „няма да бъде катастрофално”. Фокусът трябва да бъде точно върху новия бюджет, тъй като той се приема през ноември.

Стойков смята, че на фона на политическата обстановка у нас, не е ясно какъв бюджет може да се приеме, тъй като той би обслужвал партиите, а не интереса на бизнеса и населението.

Трети опит - неуспешен: Парламентът продължава да е без председател

Според Пенчев европейските средства и Плана за възстановяване също са свързани с конкретно законодателство, което трябва да бъде прието. "Това би могло да отложи процеса на получаване на средствата. В Плана за възстановяване има заложени реформи, които не са „политически популярни. За мен лично забавянето на парите за Плана за възстановяване не е драматична ситуация, може да отвори допълнителна дупка в бюджета”, коментира икономистът.

Донев: Навременното започване на бюджетната процедура е от първостепенна важност

Калоян Стайков смята, че рискът България да остане без средства заради липса на законодателна дейност е реален. „Планът за възстановяване не е поредната оперативна програма, въпреки че всички политици го третират точно по този начин. Което означава, че ако не се усвоят средствата, ние не можем да ги пренасочим на някъде другаде. Те се пренасочват към други страни, които се справят по-добре с тази програма”, обясни Стайков. Той се съгласи с колегата си, че дори и служебното правителство да е подготвило реформите, когато те влязат отново в зала, ще започне пак дебат, което ще възпрепятства процеса.

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.