Това обяви Десислава Атанасова

ГЕРБ оттегли кандидатурата на Росен Желязков за председател на НС. Това обяви Десислава Атанасова на брифинг в парламента в четвъртък.

„Искам да представя позицията на нашата парламентарна група по две теми. Първата е свързана с все още протичащите разговори между представители на всички парламентарни групи за търсене на консенсус за избора на председател на 48-ото НС. Както заявих и преди да вляза на Председателски съвет, представих на колегите нашето решение да оттеглим от следваща надпревара и номиниране на г-н Росен Желязков, когото номинирахме във вчерашния и днешния ден. Това е знак, че сме готови на компромис и търсим съгласие", каза тя. 

„Все още на Председателски съвет не е взето решение по какви критерии да бъде избран председателят на НС, след като „събиране на мнозинство" в момента не важи и никой не преодолява изискванията на Конституцията. Няма съгласие по темата най-голямата партия да излъчи председател, а втората по големина оттегли своята номинация. Ние сме съгласни на разговори за това третата да номинира председател, или друг подход - най-възрастният, най-опитният, и др., стига да има начин НС да заработи", уточни Атанасова. 

Тя коментира и поканата на ПП за публични консултации с партиите. „Не считаме, че ГЕРБ трябва да ходи където и да е, в която и да е зала, защото в голямата зала на НС, в открито заседание, всеки може да отстои публичната си политическа позиция. Не считаме, че следва да се води разговор някъде извън залата на парламента, където звучат химните на България и ЕС и където всички ние положихме клет ва. Несериозно е една ПГ да предлага каквито и да е разговори", допълни Атанасова.

„Изборите свършиха. Нека не се държим все едно, че сме в кампания. Тук сме не да се състезаваме, а да свършим работа", допълни Томислав Дончев.

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.