Българите със сериозни затруднения се множат

На фона на растящата инфлация и настъпващата криза, все повече хора имат нужда от помощ. Много от тях не могат да си позволят дори храна. Българската хранителна банка помага продоволствия да стигат до тези, които се нуждаят най-много. Тя приема дарения от излишна и годна храна и я превръща в ресурс за различни социални програми за хранително подпомагане. Но и от там алармират - хората, които имат нужда от помощ, стават все повече, а даренията - все по-малко.

„Българската хранителна банка е организация, която работи с хранителната индустрия. Партньор сме на всички компании, които произвеждат, преработват или търгуват храна. И когато разполагат с излишък от такава или храна с много къс срок на годност, я предоставят на нас, за да стигне до хора, които имат нужда от нея”, казва изпълнителният директор Цанка Миланова. И добавя, че сред нуждаещите се вече има и бежанци от войната в Украйна.

Къде може да дарите излишната храна? (ВИДЕО)

„Забелязва се намаляване на количествата дарена храна. И това е съвсем разбираемо. Компаниите също са подложени на сериозен натиск от растящите цени на основни енергийни ресурси, от това, че трябва да посрещат нарастващи ежедневни разходи. А има много излишна храна. Нещо повече - има отлична възможност храната бързо да стига до нас, защото са създадени всички необходими условия, като данъчен режим и достатъчно висок праг на възможност храната да се дарява без да се плаща ДДС”, казва още Миланова.

Тя призовава всеки, който има излишна храна в големи количества, да се свърже с Банката чрез контактите, посочени на сайта ѝ. Приемат се и доброволци за работа.

РАЗХИЩЕНИЕ: Изхвърляме 670 тона храна годишно (ВИДЕО)

„Всяка организация, която изпитва недостиг като бюджет или като храна в натура, може да се свърже с нас. Достатъчно е да минем през много кратка процедура по оценка на техния капацитет, за да сме сигурни, че те имат добри ресурси и начин да се погрижат за храната, така че тя да стигне до нуждаещите се годна и безопасна. На сайта има форма за заявка, влизаме в контакт, научаваме какви са техните нужди, за колко хора се грижат и така си взаимодействаме”, казва още Миланова.

Ако искате да помогнете на Българската хранителна банка, може да изпратите и DMS с текст HRANA на номер 17 777 на цена 1 лв.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.